A Hegyközi Majális sztárvendége Delhusa Gjon volt

Delhusa Gjon
Delhusa Gjon
Ki ne ismerné Dlhusa Gjont aki idén tölti hatvanadik életévét . Apai ágon nagymamája görög, nagyapja pedig albán, anyai ágon nagymamája német, nagypapája magyar nemzetiségű volt.

Delhusa Gjon készséggel adott interjút a Hegyközi Majálison, első részét a fellépését megelőzően, majd azt folytattuk a fellépést követően.

Beszélnél az olvasóknak röviden gyermekkorodról?

– Természetesen, szüleim egyszerű emberek voltak, gyermekkoromat Zuglóban töltöttem, eredetileg autófényező szeretettem volna lenni, de végül nem az lettem, szerényen éltünk, gyermekként csak álmodoztam a sikerről és a lányokról. Már kamaszként, de később is igen sokat csajoztam, de mára már lenyugodtak a kedélyeim ilyen téren.

Erről jut eszembe, akkor mi is volt az a Gjoni feleséget keres tévés műsor?

– Igen azaz I love Gjoni volt, hát egyszerűen ki akartam magam próbálni, én tulajdonképpen egy üzletember vagyok, semmi komoly. Bármit is gondoltak a tévénézők, semmilyen szorosabb kontaktus nem volt egyetlen lánnyal sem. Legfeljebb egy-két csók csattant el. Néha nyereményként eltölthettek az ágyamban egy-egy, minden testi érintkezés nélküli éjszakát. Mellesleg benne volt a pakliban az is, hogyha valakivel komolyabbra fordul a dolog, akkor persze folytatódhat is a kapcsolat a műsor befejeztével.

Tudjuk, hogy gyermekkorodban egy betegségen estél át, amiatt kell szemüveget hordanod?

– Ez valóban így van, gyermekparalízisben szenvedtem, amelyből ugyan sikeresen kigyógyúltam, de mint mellékhatás a szemem legyengült ezért ötéves korom óta hordanom kell, ám a csúnya keretek és a többi gyerek bántásai miatt nehezen barátkoztam meg a dioptriákkal, ma már úgy érzem, egy jól megválasztott szemüveg javítja a megjelenésemet. Mára már divattá vált a szemüveg, amely valósággal öltöztet – mondta Delhusa Gjon.

Mennyi ideje is vagy a pályán?

– Hála Istennek már nagyon régóta, több mint negyven éve, könnyűzenei karrierem egész fiatalon kezdtem mindössze 18 éves voltam, amikor 1971-ben a Táncdalfesztiválon előadtam a „Hegyek lánya” című saját dalomat, amellyel a egy csapásra ismert lettem.

Milyen volt a dzsungelben?

– Nem volt könnyű, de úgy érzem, hogy 40 éve a közönség szeretete töretlen irányomban, a dzsungelben is ez tartotta bennem a lelket.

Úgy tudjuk vonzódsz a keleti vallás iránt, mi az igazság?

– Ez így van, keleti bölcseletekkel van tele a házam, érdemes körülnézni ott! A keleti filozófia és a Jézus szobor egymás mellett jelenik meg a házamban. Az öt vallás egységét vallom, öt emberi értéket kell képviselnünk. Ezeknek kell megfelelnünk, ez egységbe hozza az embereket. Dél Indiába járok gyakrabban egy kolostorba, ott gyakorolom azokat a tanokat, amiket vallok.

Térjünk vissza a mába, merre jártok fellépni?

– Nagyon sok magyar lakta területre járunk, Délvidékre, Felvidékre, a román határtól égész a székelyekig Sepsiszentgyörgyre, rengeteg fellépéseink vannak .

Mik a tapasztalataid, szeretnek az emberek ?

– Az hogy sokkal jobb a közönség mint otthon, hiszen senki sem próféta a maga hazájában, a közönség lelkesebb.

A tapasztalatok alapján a közönség ismeri a dalaidat?

– Igen, igen szerintem azért is kapom a meghívást, mert amikor látom az arcokon, hogy velem dúdolják a dalt ez annak a jele, hogy kedvelnek.

A mai Hegyközi Majálison mintegy háromezer ember van jelen, olyanok akik a te dalaidon is nőttek fel és alig várják, hogy színpadon lássanak és hallhassanak!

– Ha csak egy fogaskerék vagyok is a gépezetben akkor nagyon örülök és hálás vagyok, megfogod látni a színpadon kellő méltóság, kellő tisztelet, kellő alázat a közönség iránt, egyébként a határon túl egy sokkal nagyobb ováció, sokkal nagyobb izgalom, feszültség, pozitív feszültség, mindkettőnk részéről. Messziről jött vendég, nekem is meghatóbb nekik is meghatóbb, olyan mint a távoli rokonok.

A Hegyközbe érkező sztárvendégek fellépésük után úgy távoznak, hogy meg vannak elégedve a közönségtől kapott szeretettel és a fogadtatással egyaránt, reméljük így lesz ez veled is.

– Ez úgy működik, hogy én félig meddig üzletember vagyok olyan tekintetben, hogy semmiképp nem működhet protekción. Minden alkalommal a közönséget meg kell győzni arról, hogy miért van az ember itt és meg fogod látni a színpadon, hogy ez milyen elánnal működik. Én egy nagyon kapcsolat teremtő típus vagyok, ezt otthon úgy mondják, hogy cserfes vagyok mint egy öregasszony, mert én szívesen szóba elegyedek mindenkivel, akár a koldussal is elbeszélgetek a Körúton, nekem ez így működik és az emberek erre ráéreznek.

Elmondtad, hogy szeretetd ezeket a falusi környezeteket, falunapokat, alkalomadtán itt a Partiumban és Erdélyben is vállalnál fellépéseket? Csak azért kérdezem hogy megtalálhassák a hozzád elvezető utat akiket érdekel.

– Ezt most nem mondod komolyan, hogy adjam meg a telefonszámomat, mert akkor úgy járok, mint a dzsungelben Pákóval aki kitűzte a telefonszámomat a trikójára, na attól kezdve három évre le kellett tiltanom a telefonomat.

A közönség együtt énekelt veled, és te ezt nagyon élvezted, egy-egy sztorit is elmondtál az egyes számok között. Hogy érzed sikered volt itt a Hegyközi Majálison?

– Hát mondani mondtad a fellépés előtt, hogy a dalaimon nőttek fel ezek az emberek, de hogy ennyire ismerjék a mai napig és hogy ennyire szeressenek azt azért nem gondoltam. Nagyon jóleső érzés, hogy ezeket a fantasztikus embereket megörvendeztethettem egy rövid produkcióval, köszönöm elsősorban a szervezőknek, rendezőknek, hogy lehetőséget adtak erre a nagyszerű lehetőségre, de szeretném megköszönni ennek a sok embernek a jelenlétét akikből csak úgy áradt felém a szeretetük és tiszteletük. Na látod erről beszéltem az elején erről a pozitív feszültségről és kontaktusról. Nagyon jól éreztem itt magam nálatok, mostmár értem miért mondtad azt hogy aki itt fellépett az visszavágyik. Köszönöm hogy itt lehettem és remélem még jöhetek hozzátok.