A Hegyközben maradtak a régi szokások

Bihar megye – Hegyközcsatárban és Hegyközpályiban, illetve a két községközponthoz tartozó helységekben többnyire a templomozást megelőzően vagy azt követően mentek el szavazni az emberek.

Annak rendje és módja szerint hét órakor pontosan nyitották kapuikat a szavazókörzetek, s a kellemes, tavaszias időjárás ellenére megvárták a templomba indulás idejét, s ez hasonlóképpen történt Hegyközcsatárban, Síterben, Tótteleken, Hegyközújlakon, Hegyközpályiban és Hegyközszáldobágyon egyaránt. Rendben és fegyelmezetten, minden rendbontás nélkül (egyetlen apró, ám igen jellemző kivételtől eltekintve) tettek eleget állampolgári (és magyar!) kötelességüknek a felsorolt helységek lakosai. Hegyközcsatárban a 900 nevet tartalmazó listáról valamivel 14 óra előtt huszonöten voksoltak a referendumról, százhúszan pedig az Európai Parlament jelöltjeire adták szavazatukat. Síterben az 530 szavazásra jogosult személy közül fél kettőkör hetvenhatan voksoltak az EP jelöltekre, s negyvenketten a referendumra.

Megtörték a kampánycsendet

Hegyközpályiban fél háromig községi szinten a 427 nevet tartalmazó listáról több mint három százan szavaztak az EP jelöltjeire, míg a referendumra csupán 96 lakos voksolt. Nagyon kellemetlen eset helyszíne volt Hegyközszáldobágy: a helység egyik lakosa (a református egyház presbitere is), aki mellesleg régi RMDSZ-tag, a Demokrata Párt megfigyelőjeként (?!) vett részt a szavazáson. Tovább ragozva még annyit: az illető a DP személygépkocsiját mintegy tizenöt méterre állította le a szavazóhelyiségektől, s annak ablakában ott díszelgett a buzdító felhívás a független jelöltre való szavazásra. A „plakátos” autó ott állomásozott kilenc órától a kirendelt rendőrségi megbízott tudtával és szeme láttára késő délutánig, amikor egy szóváltást követően kénytelen volt azt eltávolítani!