A háború művészete

A háború művészete

Szatmárnémeti — Május 4.–ig tekinthetik meg az érdeklődők a Szatmár Megyei Múzeumban nyílt repülőgépmodell–kiállítást.

Tegnap volt a megnyitója A háború művészete című kiállításnak. A kiállított modelleket Kolozsvárról, Gyulafehérvárról, Nagyváradról hozták el a megyeszékhelyre készítőik. A megnyitón jelen volt a kiállítás két szervezője, a múzeum munkatársai Sárándi Tamás és Diana Iegar, akik elmondták a jelenlévőknek, hogy már több romániai nagyvárosban volt repülőgépmodell–kiállítás, Szatmárnémetiben azonban még soha és remélik, hogy sokan kedvet kapnak a modellkészítéshez, így jövőre megyénkbeli készítők által felépített alkotásokkal is bővülhet majd a tárlat. A több száz modell megtekintése mellett az érdeklődők repülőmodell–alkatrészeket is vásárolhatnak. Érdemes kihasználni az alkalmat, mivel Szatmárnémetiben egyelőre nincs lehetőség hasonlókat vásárolni. A legolcsóbb, kisebb alkatrészcsomag körülbelül húsz–harminc lejbe kerül, a nagyobbak viszont elérhetik a dobozonkénti 150–200 lejes árat. A legkisebb modellek elkészítése körülbelül húsz órát vesz igénybe.

Kézzel készített

A kiállított modellek nagyobb része boltban vásárolt alkatrészekből készültek, viszont akad néhány olyan is amelyiknek minden egyes alkotóelemét saját kezüleg készítették. Viorel Pavel több ilyen modellt hozott el a szatmárnémeti közönségnek, aki elmondta lapunknak, hogy nyugalmazott vadászpilótaként meg van a technikai tudása ahhoz, hogy megtervezze és elkészítse saját modelljeit. Ezeket a repülőgéptípusokat jól ismeri, mivel vezette is őket.

A harci repülőgépmodellek mellett tankokat, helikopreteket is megtekinthetnek az érdeklődők. A kiállítás belépődíja egy lej személyenként.