A Házsongárdi temetőben átadták báró Bornemissza Elemérné, Szilvássy Carola megújított síremlékét

A Házsongárdi temetőben átadták báró Bornemissza Elemérné, Szilvássy Carola megújított síremlékét
Átadták báró Bornemissza Elemérné, Szilvássy Carola megújított síremlékét kedden, a Kolozsvári Magyar Napok keretében a Házsongárdi temetőben.

Az avatóünnepségen Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a bejegyzés alatt levő Carola Egyesület alapítója méltatta az 1876 és 1949 között élt Szilvássy Carolát, aki a 20. század eleji erdélyi közélet több kiemelkedő egyéniségének – köztük Bánffy Miklósnak – volt a múzsája.
„Egészen magával ragadó személyiség volt: kulturált, intelligens, nyelveket beszélő. Sokat tett a közösségért, a kultúráért, az irodalomért. Színdarabot is írt és rendezett, maga is szerepelt. (…) Emellett példamutató életet élt a közösségért. Nagyszeben ostroma alatt ő menekített ki Bánffy Miklóssal és Bethlen Istvánnéval a Tereziánumból hetven kisdedet az ápolóikkal együtt az ágyútűz alatt. Bátor asszony volt. (…) Nőegyletet vezetett, karitatív tevékenységet végzett. A házát és vagyonát is karitatív célokra ajánlotta fel” – ecsetelte a közmédiának adott nyilatkozatában Lévai Anikó. Hozzátette, Szilvássy Carola érdemes arra, hogy ma is példakép legyen a lányok és asszonyok számára.
Lévai Anikó Közölte: maga is az egyik példaképének tekinti. Megjegyezte, hogy Szilvássy Carola nem volt hajlandó a társadalmi konvenciókat követni, de ezt nem öncélúan, hanem a közösség szolgálatában tette. Hozzátette: a Carola Egyesület bejegyzését egy barátnői társaság indította el Szebeni Zsuzsa színháztörténész, muzeológus vezetésével.
Szebeni Zsuzsa a közmédiának elmondta, a Szilvássy Caroláról szervezett tavalyi kolozsvári kiállítás után merült fel, hogy fel kell újítani síremlékét, amely a Bánffy-kripta szomszédságában egészen belesüllyedt a földbe.
A muzeológus szerint a síremlék hűen tükrözi Szilvássy Carola szellemét. Ő ugyanis vagyonát nem saját nyughelyére, hanem jótékonykodásra fordította.
A Kolozsvári Magyar Napok kedd délutáni programjában mutatják be Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola Az erdélyi főúri konyha titkai című receptkönyvének új kiadását.