A házasság megszentelt kötelék

A házasság megszentelt kötelék
Nagyvárad- Szent Család Vasárnapján a váradi Székesegyházban Exc. Böcskei László megyés püspök az általa bemutatott déli szentmise végén megáldotta a házasságkötésük jubileumát ünneplő párokat.

Bevezetőjében Exc. Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: a karácsonyi ünnepkör kiemelkedő napja a Szent Család Vasárnapja, amikor a pásztorokhoz hasonlóan elindulunk, hogy felfedezzük a betlehemi istállóban a szent családot, meglássuk azt, hogy érkezik Isten fia és maga Isten, hogy megszentelje a mi életünket, illetve a családok életét. A vasárnapi szentmisén ezért a családokért imádkoztak, különösen a megjelentekért és a jubiláns házaspárokért, de azokért is, akik nehézségekkel küzdenek, valamilyen oknál fogva távol vannak egymástól, vagy krízis helyzetben vannak.

Visszagondolnak

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Homíliájában dr. Kovács F. Zsolt atya, a püspökség irodaigazgatója egy közelmúltbéli élményét elevenítette fel, amikor fiatal házaspárok társaságában kellemes hangulatban és környezetben a karácsonyra készülődtek. A nagy nyüzsgés közepette egyszer csak egy kislányt vett észre, aki szinte pityeregve elpanaszolta neki, hogy nem találja az anyukáját és az apukáját. Amikor aztán a tömegben észrevette édesanyját, boldogan felkiáltott: Anya, hát itt vagy! A tisztelendő megjegyezte: az ehhez hasonló jelenetek bizonyára sokunk számára ismerősek, hiszen a gyermekek általában a szüleik után vágynak, a házasság pedig egy olyan megszentelt kötelék, „otthon”, melyben minden újszülött először látja meg a napvilágot. Ugyanakkor a házaspárok a jubileumuk alkalmából most felidézhetik azt a szent pillanatot, amikor az oltár előtt hajdan kimondták a boldogító igent, és elkötelezték magukat egymás mellett, de nem kötelességből, mert a szeretet nem kötelező valami. Mindannyijuknak megvan a maga előtörténetük, amikor véletlenszerűen találkoztak, majd olyan beszélgetéseket folytattak, melyek sorai közt megfogalmazódott már a tudat alatti rabul ejtés üzenete. Ezután elkezdődött közös életük, melyből újabb életek születtek: gyermekek, unokák, esetleg dédunokák. Életükben mérföldkőnek számító évfordulójuk alkalmával pedig most visszaemlékeznek esküvőjükre, arra a soha meg nem ismétlődő napra, és azt gondolják, milyen jó együtt ünnepelni az akkor szőtt álmok beteljesülését.

A szentáldozás után az egyházmegye főpásztora megáldotta azt a huszonegy házaspárt, akik idén 25., 30., 35., 40. vagy 50. házassági évfordulójukat ünnepelték, Isten szeretetébe ajánlva őket, amiért hűségben annyi éve kitartanak egymás mellett, elkötelezettségükkel példát mutatva a mai fiataloknak.

Ciucur Losonczi Antonius