A hatóságoknak és a sportkluboknak is erőteljesebben kell fellépniük a sportban tapasztalható magyarellenességgel szemben

A hatóságoknak és a sportkluboknak is erőteljesebben kell fellépniük a sportban tapasztalható magyarellenességgel szemben
A hatóságoknak és a sportkluboknak is erőteljesebben kell fellépniük a sportban tapasztalható magyarellenességgel szemben – írja a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat szerdai közleményében.

A Román Kosárlabda Szövetség fegyelmi bizottsága klubbonként 500 eurós büntetést szabott ki november 7-én a kolozsvári és a jászvásári sportegyesületeknek a magyarellenes rendbontások miatt.

Mint ismeretes, október végén csapott össze az Universitatea Kolozsvár és a sepsiszentgyörgyi Sepsi Sic csapata, ahol az egész mérkőzés alatt, több tucat magyarellenes rigmust skandáltak a hazai szurkolók, amelyek közül Ki az országból a magyarokkal és a Székelyföld román föld voltak a legenyhébbek.

A november 6-i jászvásári mérkőzésen pedig – amely 63-59-es vendéggyőzelemmel zárult – a hazai ultrák magja egy kis székelyzászló-égetéssel próbált megbosszulni, amit csak utolsó pillanatban akadályoztak meg a helyi rendőrség tajgai – emlékeztet a közlemény.

Benkő Erika, az RMDSZ által működtetett Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elnöke szerint a hatóságoknak többet kellene tenniük a magyarellenesség visszafogásáért.

‘Sajnálattal és döbbenettel tapasztaljuk azt, hogy az utóbbi időben újra felerősödtek a magyarellenes hangok a sport területén és aggasztónak tartjuk ezt a tendenciát. Helyesnek tartjuk, hogy a Román Kosárlabda Szövetség pénzbírsággal sújtotta a kolozsvári és jászvásári kosárlabda csapatokat. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy a kiszabott pénzbírság mértéke igen csekély ahhoz a felfokozott magyargyűlölethez képest, melyről az illető csapatok szurkolói tettek bizonyságot. Azt gondoljuk, hogy mind a kosárlabda szövetségnek, mind a klubok vezetőségének, mind a hatóságoknak sokkal erőteljesebben kellene fellépniük a sportrendezvényeken egyre inkább elterjedő idegengyűlölettel szemben. Szervezetünk ezért feljelentést tett a kolozsvári és jászvásári kosárlabdameccseken történt magyarellenes megnyilvánulások esetében az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.’ – idézi a közlemény Benkő Erikát.

AGERPRES/( HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

www.agerpres.ro