A határrendészek ünnepelnek július 24-én

A határrendészek ünnepelnek július 24-én
Bihar megye – Mint minden évben július 24-én, az idén is megünneplik a román határrendőrség napját a testület tagjai. Ezúttal viszont elmaradnak a látványos harci, lovas és kutyás bemutatók.

Az Országos Határrendészeti Felügyelőség bukaresti székhelyén és az országban működő 11 regionális hatáskörrel bíró határrendészeti igazgatóság székhelyén ma reggel fél kilenckor kezdődnek az ünnepi események. Nagyváradon megszentelik a határrendőrök Határkő nevű műemlékét az Aradi úti székhelyen, majd tíz órától a Filharmónia termében folytatódnak az ünnepi rendezvények. Az igazgatóság vezetőjének köszöntőjét követően az ünnepi üdvözleteket, az államfő, a kormányfő, a szaktárca és az országos határrendőrség vezetőjének üzenetét hallgathatják meg az ünneplők s a meghívottak. Aztán felolvassák a határidő előtt s a határidő szerint előléptetettek névsorát, majd kiderül, ki kapja az év határrendőre megtisztelő címet. A testület büszkeségei, akik valamilyen téren kimagasló eredményt értek el, díszoklevelet vehetnek át, majd a meghívottak, helyi és megyei elöljárók, külföldi vendégek kapnak szót. A rendezvény rézfúvós koncerttel ér véget.

Sokakat léptetnek elő

Országos viszonylatban több mint 2 ezer határrendőrt léptetnek elő, ebből 209 tisztet és 136 közrendőrt határidő előtt, így elismerve kiváló munkájukat. A fél évi munkát elemző kimutatás szerint jelentősen megnőtt a határforgalom a tavalyi év hasonló időszakához képest, több mint 25%-kal több személy lépte át az országhatárokat. Összesen több, mint 330 kg kábítószert foglaltak le a különböző határátkelőknél szolgálatot teljesítő rendészek januártól június végéig, többnyire heroint és hasist. Több mint 70 személyt tartóztattak fel fegyvercsempészet miatt, a legtöbbet a váradi igazgatóság fennhatósága alá tartozó Arad és Bihar megyei határátkelőknél, illetve temesvári átkelőknél. A szóban forgó időszakban összesen 208 szervezett határsértő csoportot álljtottak meg.

Miért pont ezen a napon?

A határrendőrség napját a 2001/104-es sürgősségi kormányrendelet értelmében ünneplik meg évről évre, s azért éppen július 24-én, mert 1864-ben ezen a napon írta alá a határőrség egyesítéséről és a fegyveres testületekbe való beolvasztásáról szóló határozatát Alexandru Ioan Cuza. Ez év májusában pedig védőszentet is választottak maguknak a határrendőrök, Stefan cel Mare fejedelmet.

Zámbó Sipos Mónika