A határozat visszavonását kérik

Kovászna megye – A Kovászna megyei Prefektúra a brüsszeli iroda megnyitásáról szóló tanácshatározat visszavonását kéri a Megyei Önkormányzattól.

A leköszönő tanács utolsó ülésén fogadta el a brüsszeli képviselet megnyitásáról szóló határozatát. Az ötletgazda Demeter János, akkori tanácselnök szerint az iroda feladata a pályázási lehetőségek összegyűjtése és továbbítása valamint a megye népszerűsítése. Akkori számítások szerint az  iroda fenntartása havi 5500 euróba került volna. Az ötlet azonban nem mindenkinek tetszett, több Kovászna megyei román politikai párt kérte a kormányhivataltól, hogy vizsgálja felül az erre vonatkozó tanácshatározatot. Mivel ez nem történt meg azonnal, a Demokrata-Liberális Párt Ifjúsági Szervezete néhány hete  a Belügyminisztériumhoz fordult. Dan Suciu, a Demokrata-Liberális Párt Ifjúsági Szervezetének elnöke elmondta: azért fordultak ebben az ügyben a belügyminisztériumhoz, mert a prefektúra nem reagált az említett határozatra.

Végül a  prefektúra elvégezte a vizsgálatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tanácshatározat törvénytelen, ezért vissza kell vonni azt. György Ervin Kovászna megye kormánymegbízottja szerint: a törvény nem teszi lehetővé ilyen iroda működtetését. Tamás Sándor megyei tanácselnök elmondta: az ügyet a július 30-án sorra kerülő tanácsülésen fogják megvizsgálni, de ha úgy vélik, hogy a brüsszeli képviselet hasznos lehet Kovászna megye számára, akkor továbbra is támogatják ennek létrehozását, olyan formában, hogy az megfeleljen az érvényben lévő jogszabálynak.