A határon túli magyarság fontosságát hangsúlyozta

A határon túli magyarság fontosságát hangsúlyozta
Minden magyarnak biztosított a jog az állampolgárság megszerzéséhez, ez jog teszi lehetővé a nemzet közjogi egységét, így a magyarság megmaradását – jelentette ki Semjén Zsolt Bécsben.

 

A határon túli magyarság felgyorsult asszimilációjának megállításához a hagyományos támogatási formák nem elegendőek, „erősebb impulzusra” van szükség. Ez az állampolgárság megadása, szavazati joggal együtt – mondta Magyarország nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Europa Club ausztriai magyar egyesület vendégeként. Semjén Zsolt a Collegium Hungaricum épületében, mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt tartott előadást a magyar kormány nemzetpolitikájáról. Előadásában úgy vélekedett: minden nemzet megismételhetetlen érték; ha a magyarság eltűnne, az egyetemes emberiség lenne szegényebb. Az osztrák törvények jelenleg fő szabály szerint kizárják a kettős állampolgárságot, ez alól egyedi elbírálás alapján tesznek kivételt. Semjén Zsolt úgy vélte, amint korábban Németország, előbb-utóbb Ausztria is megváltoztatja a kettős állampolgársághoz való viszonyát. Az osztrák álláspontot „az élet fogja megváltoztatni” – mondta Semjén Zsolt magyar újságíróknak nyilatkozva. A kettős vagy többes állampolgárság kizárása ellentétes minden ország érdekével és a világban zajló folyamatokkal – mondta. Előadásában kijelentette, a magyar állampolgárság megfelel az emberi jogi követelményeknek és a nemzetközi szerződéseknek is. Visszautasította, hogy – mint fogalmazott – Szlovákia kettős mércét alkalmazzon a magyar állampolgársági törvény ügyében. Kijelentette, Pozsony korábban ugyanúgy olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy a külföldön élő szlovákok szlovák állampolgárságot szerezzenek. „A szlovák belpolitika kedvéért nem adhatjuk fel a magyar nemzeti érdekeket, nem adhatjuk fel az állampolgársági törvényt” – hangsúlyozta. „A mi kezünk ki van nyújtva a szlovákság felé” – tette hozzá.

 

Jogtalan bírálat

A hallgatóság soraiból érkezett kérdésre válaszolva úgy vélekedett, az Európai Unió kettős mércét alkalmaz bírálataiban, többek között amikor bírálja az egyházügyi törvényt, a keresztény értékrendre való hivatkozást az alkotmányban, illetve a médiatörvényt. Kitért arra is, hogy nézete szerint a Magyarországgal szembeni bírálatok egy része egy értékrend alapú vitához sorolható, másrészről gazdasági támadás is érte Magyarországot. „Magyarország működik, minden nyomásgyakorlás ellenére” – mondta. Kijelentette, a kormánnyal szembeni külföldi bírálatok a céljukkal ellentétes hatást érték el. Véleménye szerint ezt bizonyítja a budapesti Békemenet, az időközi választások eredményei és az is, hogy a nyugati sajtóban megjelent bírálatok hatására – mint fogalmazott – „megmozdult” a nyugati magyarság is. Semjén Zsolt úgy vélekedett, az Európai Uniónak „meg kell próbálnia visszanavigálni az alapító atyák örökségéhez és a keresztény értékekhez”, másként „az első zökkenőnél szétesik”.