A hamis és az őszinte településvezető

Románia – Szinte egyidőben tett tanúbizonyságot csalárdságról és becsületességről két romániai településvezető: az egyikük a tanítót küldte maga helyett érettségizni, a másik pedig fizetésének megfelezését kérte arra hivatkozva, hogy túl sok pénzt kap munkájáért.

Az 50 éves – csaló -– polgármester nem cselekedett túl éretten, amikor a dél-romániai Dambovita megye egyik községének tanítóját küldte maga helyett érettségizni, ugyanis felelőtlen tette miatt a rendőrséggel gyűlt meg a baja. Úgy tűnik, hogy a polgármester különösen az írásbeli megmérettetéstől tartott, hiszen részt vett a korábbi szóbeli vizsgákon. Az álérettségiző olyan hamis személyazonosságival próbálkozott, amin az ő fényképe, illetve a polgármester személyes adatai szerepeltek. Ez utóbbi azonban nem volt elég előrelátó, ugyanis megfeledkezett arról, hogy tisztsége miatt sokan ismerik a környéken, ráadásul a szóbelizés után a vizsgáztatók is megjegyezték az arcát. Ha településvezetői tisztségét esetleg nem is veszíti el, az biztos, hogy az idén is érettségi diploma nélkül marad a csaló polgármester.

Unatkozik munkahelyén

Ugyanakkor a kelet-romániai Jászvásár (Iasi) város alpolgármestere példát statuált őszinteségből, amikor fizetésének megfelezését szorgalmazta. Szokatlan igényét feletteséhez, a város polgármesteréhez nyújtotta be azzal érvelve, hogy nincs elég feladata, és unatkozik munkahelyén. Noha mindketten ugyanannak a pártnak a tagjai, viszonyuk nem felhőtlen. Emiatt az alpolgármesterből az őszinteség mellett vélhetően a sértettség is beszél, ugyanis a városvezető több hatáskörétől is megfosztotta beosztottját. Ezért a napi több ezer határozat helyett már csak néhány százat kell aláírnia, ám a munkára éhes alpolgármester nem éri be ennyivel, s hivatalból való távozását is fontolgatja.

(forrás: MTI)