A hajszál vasárnapja előtt

A hajszál vasárnapja előtt
Semmiképp sem megoldás a választáson való részvétel megtagadása a magyarok részéről, sőt: a romániai magyaroknak nagyobb arányban kell elmenniük szavazni 25-én, mint a románoknak.

Hajszálon múlhat vasárnap, hogy a romániai magyarságnak lesz-e vagy sem európai parlamenti képviselete, ugyanis akár az egyik, akár a másik, esetleg mindkét fél a legjobb esetben is alig fogja elérni a bejutáshoz szükséges szavazatszámot – állítják megfigyelők. A november 25-én rendezendő európai parlamenti választáson Tőkés László független jelöltnek a voksok 2,85 százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy  EP-képviselőként folytathassa pályafutását, a vele szemben álló RMDSZ-nek pártként 5 százalékot kell elérnie, hogy átlépje a bejutási küszöböt.

Voksolni kell!

A magyar jelöltek esélyeit nagy mértékben befolyásolja az országos részvételi arány. Megfigyelők szerint a felek akkor válik szinte lehetetlenné, ha a választójoggal rendelkező román állampolgárok több mint ötven százaléka járul az urnák elé. Ha a szavazók ennél alacsonyabb hányada él választási jogával, akkor akár mindkét magyar fél is reménykedhet. Az erdélyi magyarok számára viszont az lenne a legkedvezőbb, ha például a legutóbbi magyarországi EP-választáshoz hasonló helyzet alakulna ki, amikor az állampolgárok mindössze 38 százaléka adta le szavazatát. Semmiképp sem megoldás azonban a választáson való részvétel megtagadása a magyarok részéről, sőt: a vázolt helyzet miatt a romániai magyaroknak nagyobb arányban kell elmenniük szavazni, mint a románoknak. A lakossági számarányokat figyelembe véve legalább 10 százalékos többletre lenne szükség “magyar oldalon”, de Erdélyben elhangzottak olyan szociológusi vélemények is, miszerint a romániai magyaroknak legalább 15 százalékkal kell nagyobb arányban voksolniuk, mint a többségi lakosságnak.

Nem zárható ki az a lehetőség, hogy az RMDSZ és Tőkés versengése miatt az eddigihez képest akár tíz százalékkal több magyart is sikerül mozgósítani. Országos választáson ugyanis még nem fordult elő, hogy Tőkés és az RMDSZ egymással szemben induljon. A kiélezett verseny pedig olyan szavazókat is rábírhat arra, hogy voksoljanak, akik eddig általában közömbösen viszonyultak a közélethez és a politikához. 

Mint ismeretes, ugyancsak vasárnap az EP-választásokkal egyidőben lesz a népszavazás a választási rendszer reformjáról, s természetesen ezen is részt vehet minden jogosult.

Esélyek

Egy felmérés kimutatta: ha a románok 50 százaléka megy el voksolni, és a magyarok 60 százaléka járul az urnákhoz, akkor az RMDSZ 0,4 százalékkal marad a bejutási küszöb alatt, míg Tőkésnek a szükséges szavazatok 0,2 százaléka fog hiányozni. A felmérés nem zárja ki azt a lehetőséget sem, hogy mind az RMDSZ, mind Tőkés bejut majd az európai törvényhozásba. Viszont ebben az esetben mindkét félnek hajszálon múlik a sikere.