A hágai Nemzetközi Törvényszék

Szerdán délelőtt megérkezett Hollandiába Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető, akinek kihallgatása szerdán délután kezdődik a hágai Nemzetközi Törvényszéken. A scheveningeni fogdában őrzött Karadzicot egyebek között népirtással, háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják az 1992-1995 közötti boszniai háború idején elkövetett jogsértések, így Szarajevó ostroma és a srebrenicai mészárlás miatt. AZ MTI-Sajtóadatbank összeállítása a nemzetközi testületről:

 A hágai Nemzetközi Törvényszéket (ICTY – International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia) az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1993. május 25-én elfogadott 827. számú határozatával hozták létre a volt Jugoszláviában elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására, elkövetőik felelősségre vonására. Fő feladata, hogy – ügyük kivizsgálása után – felelősségre vonja a volt Jugoszlávia területén 1991. január 1-jét követően elkövetett népirtásért, illetve az emberiesség elleni háborús bűntettekért felelős személyeket. A II. világháború után ítélkező nürnbergi és tokiói törvényszékek működése óta ez volt az első olyan nemzetközi jogi testület, amelyet háborús bűncselekmények kivizsgálására hoztak létre.
    Az ICTY-nek nincs saját rendőri ereje. Az általa vád alá helyezett személyek letartóztatásáról elsősorban a jugoszláv utódállamoknak vagy más államoknak kell gondoskodniuk, amelyek számára a BT-határozat kötelezővé tette a hágai testülettel való együttműködést. Szervezetek, politikai pártok, közigazgatási egységek vagy más jogi személyek felett a törvényszéknek nincs joghatósága, nem foghat perbe senkit annak jelenléte nélkül. Nem szabhat ki halálbüntetést, legfeljebb életfogytiglanit.
    A törvényszék elnöke 2005 óta az olasz Fausto Pocar, a testület főügyésze 1999-től 2007 végéig a svájci Carla del Ponte asszony volt, akinek feladatkörét 2008-ban a belga Serge Brammertz vette át. A törvényszék bírói kara 16 állandó, valamint változó számú, de egyidejűleg legfeljebb kilenc esetileg megbízott bíróból áll. Mind az állandó, mind az eseti bírókat az ENSZ Közgyűlése választja négyéves időtartamra, de csak az előbbiek megbízatása hosszabbítható meg. A bírók három tárgyaló és egy fellebbviteli tanácsban folytatják munkájukat.
    A hágai Nemzetközi Törvényszék addig nem szünteti be tevékenységét, amíg nem ítélkezett minden vádlott fölött, beleértve a még szökésben lévőket is. (Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök július 21-én történt letartóztatásával a hágai Nemzetközi Törvényszék 46-os listájáról már csak Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai vezető és Goran Hadzic, a horvátországi szerbek korábbi vezetője van szökésben.) A törvényszék mandátumára megállapított, az ENSZ Biztonsági Tanácsával egyeztetett határidőre, 2008 végéig meg kell hozni az elsőfokú, 2010 végéig pedig a jogerős ítéleteket. Ezek a határidők kizárólag a már elkezdett eljárásokra vonatkoznak, és nem érintik azokat a feltételezett háborús bűnösöket, akiket később állítanak a hágai törvényszék elé.