A gyomorműtét hatásosabb, mint a diéta a cukorbetegeknél

A kórosan elhízott cukorbetegeknél sokkal jobb eredményt hoz a gyomor műtéti szűkítése, mint a diéta, állapította meg egy ausztrál tanulmány. Azok a páciensek, akiknek sebészi beavatkozással lecsökkentették a gyomor űrtartalmát, 5-ször több súlyt adtak le, és jobban tudták kontrollálni a vércukrukat, mint azok, akik csak diétáztak.

Erről jelent meg cikk a Journal of the American Medical Association című amerikai orvosi tudományos folyóirat legújabb, januári számában. A Melbourne-i Monash Egyetem kutatói szerint a műtét hatásosabb első lépésnek, mint az életmódváltoztatás. Az orvosok 60 beteget figyeltek meg, egy részük diétázott, másik részüket megoperálták. A diétázóknál 15 százaléknak javult a cukorbaja, a műtéteseknél 76 százaléknak. Akiknek szűkítették a gyomrukat, azok két év alatt 20 százalékot adtak le testsúlyukból, míg a diétázók csak nem egészen 2 százalékot.

Az orvosok szerint a betegeknek körülbelül 10 százalékos súlycsökkenésre van szükségük ahhoz, hogy javuljon a diabéteszük. Az Egyesült Államok 300 millió lakója közül 20 milliónak van felnőttkori cukorbaja (akiknél a betegség az elhízottsággal van összefüggésben). A diabétesz számos más betegséget is okoz. A cukorbetegek több mint 65 százaléka szívbetegségben vagy agyi érkatasztrófában hal meg.