A gyógyszerforgalmazók és –importőrök nem szállítanak ma

A romániai gyógyszerforgalmazók ma bezárják raktáraikat. A megszortások egyelőre 24 órásak lesznek, tehát az idő alatt Románia egyetlen kórházába és gyógyszertárába sem szállítanak ki gyógyszereket.

Eugen Nicolaescu, a szaktárca vezetője kijelentette, hogy nem legális a forgalmazók tette.

A Romániai Gyógyszerforgalmazók Egyesülete (ADMR) és A Romániai Gyógyszerforgalmazók és –importőrök Egyesülete (ADIM) bejelentete, hogy ha ezzel a 24 órás akcióval nem érik el a céljukat, akkor május 5. és 9. között, újabb két napig nem száltanak majd gyógyszereket a megrendelőknek. Ha az sem vezetne eredményre, akkor május 12. és 16. között már három napra függesztenék fel tevékenységüket. “Folztatni kívánjuk addig, ameddig a miniszter be nem látja, hogy amit tesz, az helyzeteln, törvényellenes, és hozzá nem igaztják az árakat a jelenlegi euro árfolyamhoz” – nyilatkozta Viorel Vasile, az ADMR elnöke.

A gyógyszerárakat minden harmadik hónapban igazítani kellene az akkor érvényben lévő euro árfolyamhoz. Ha ez nem történik meg hararosan, akkor a protestálók készek elmenni az Európai Bizottságig.