A gyógyszerellátásról

A krónikus betegségekre kiállított tavaly decemberi receptek érvényesek, azonban a páciensek már az új lista által megszabott hozzájárulást kell kifizessék, tudtuk meg dr. Laura Vicaș egyetemi tanártól, a Bihar megyei Gyógyszerészkollégium vezetőjétől.

Amúgy jelenleg nincsenek komoly gondok a gyógyszerellátásban Bihar megyében, viszont vannak patikák, amelyeket egyes gyógyszerforgalmazók nem szolgálnak ki. Ha a beteg nem találja meg a szükséges készítményeket ott, ahol általában be szokta ezeket szerezni, nem azt jelenti, hogy sehol a városban nem lehet megvenni. Érdemes tehát több gyógyszertárnál próbálkozni, mondta a gyógyszerészkollégium elnöke.

Már korábban beszámoltunk arról, hogy a pénztárnak több mint egyéves tartozásai vannak a Bihar megyei patikákkal szemben. Azért, hogy a forgalmazók ne állítsák le a patikák ellátását, a gyógyszertárak olyan szerződéseket kötöttek a forgalmazókkal, melyekben arra kötelezik magukat, hogy mihelyt pénzt kapnak a pénztártól, kifizetik a tartozásokat. Így az ellátás a legtöbb esetben folyamatos. Viszont a gyógyszertárak továbbra is nehéz helyzetben vannak, igaz, Bihar megyében egyelőre egyik sem szűnt meg. Néhány patika fizetésképtelenségbe került, ezekben az esetekben átszervezésre, s a tartozások átütemezésére van szükség.

Címkék: ,