A gyógyszerek új árairól

A gyógyszerek új árairól
Az eredeti gyógyszerekért többet kell fizetni, a nem márkavédett készítmények pedig kevesebbe kerülnek január elsejétől, tudtuk meg a Bihar megyei Gyógyszerészkollégium új vezetőjétől.

 

 

 

Dr. Laura Vicaș egyetemi tanár és gyógyszerész, a gyógyszerészkollégium új elnöke kérdésünkre elmondta: a kompenzált gyógyszerek új listája nem hozott olyan lényeges változásokat, mint amilyeneket tavaly kilátásba helyeztek. Maguk a kompenzált készítmények ugyanazok maradtak, a hozzájárulás mértéke viszont változott. Mivel csökkentek a referenciaárak, nagy általánosságban elmondható, hogy míg az eredeti gyógyszerek esetében a páciens hozzájárulása nagyobb, mint eddig, az azonos hatóanyagot tartalmazó, de nem márkavédett, úgynevezett generikus készítményekért kevesebbet kell fizetni. A gyógyszerészkollégium vezetője szerint a páciensek teljes bizalommal helyettesíthetik az eredeti készítményeket generikusakkal, ugyanis ahhoz, hogy a gyógyszertárak polcaira kerüljenek, az úgynevezett bioazonossági teszten kell „átmenjenek”. Nagy az esély tehát arra, hogy ugyanolyan hatékony legyen a generikus, mint az eredeti, azonban ha valaki mégis különbséget tapasztal, kérje ki a háziorvosa vagy a gyógyszerésze véleményét.

Amúgy a kompenzált készítmények ismét kiválthatók a Bihar megyei gyógyszertárakból. Nagyvonalakban minden kapható, bár lehet, hogy a páciens nem talál meg mindent rögtön az első patikában, tudtuk meg.