A gyermekek védelmében

A gyermekek védelmében
Szatmár megye – A Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság keretében 2006. március 1–től működik kiskorúak elleni erőszakkal foglakozó szolgálat.

A Szatmár Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság keretében 2006. március 1–től működik kiskorúak elleni erőszakkal foglakozó szolgálat. Célja a kiskorúak ellen elkövetett visszaélések beazonosítása, nyilvántartása valamint az, a további bántalmazás megakadályozzása, és az áldozat rehabilitációja. Mihaela Bonea irodavezetőtől megtudtuk, hogy a kiskorúak a következő erőszak fajtáknak esnek áldozatul: sexuális erőszak, testi fenyítés, érzelmi zsarolás, családon belüli erőszak, sexuális kizsákmányolás, koldultatás, elhanyagolás, és azoknak a 14. év alatti kiskorúak esetei is hozzájuk tartoznak, akik bűncselekményt követtek el.

Menedékár

A szolgálat hatáskörébe tartozik egy kiskorúak menedékéül szolgáló központ, amelyben azok találnak menedéket a fent említett erőszakfajták áldozatai lettek. 2006 március 1 és december 31. között 127 esetet és folyó év január 1. és november 23. között 197 esettel foglalkozott a szolgálat. A tudomásukra jutott esetek száma is azt bizonyítja, hogy van igény a gyermekvédelmi igazgatóság szolgálatára — tudtuk meg az irodavezetőtől.

Rehabilitáció

Egy másik, ugyancsak a kiskorúak elleni erőszakkal foglakozó szolgálat égisze alatt működik egy rehabilitációs központ, amelyben a gyermekkereskedelem áldozatai és az elhagyott gyermekek rehabilitációjával foglalkoznak. Ebben az évben 27 esettel foglalkozott a rehabilitációs központ. Bárki aki olyan gyermeket ismer akiről tudja, hogy az alább felsorolt visszaélések szenvedő alanya értetesítheti a gyermekvédelmi igazgatóságot Szatmárnémetiben a Corvinilor 18. szám alatt működő intézményben, a 768360–as telefonszámon vagy a 983–as zöld számon. Minden bejelentést kivizsgálnak, akár telefonon kapják, akár személyesen keresik fel az intézményt. Minden esetben egy szociális ankét követi a bejelentést. Ha a kiskorú érdeke úgy kívánja akár, bírósági határozat segítségével a természetes családjából is kiemelik a kiskorút — hangsúlyozta az irodavezető.

Karikás Enikő