A gyergyótölgyesi hatóságok kérik annak a medvének az elszállítását, amelyet a helyi kórház és az iskola udvarán is láttak

Illusztráció
Illusztráció
A gyergyótölgyesi önkormányzat és a Hargita Megyei Tanács is kéri a környezetvédelmi minisztériumtól annak a medvének az elszállítását, amelyik bocsaival együtt gyakran behatol a helybéli házak udvarára, sőt a kórház és az iskola udvarán is látták.

Marcel Vancu gyergyótölgyesi polgármester az AGERPRES hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott, a medve “sorba veszi a háztáji gazdaságokat”, széttöri a kerítést, tyúkokat, kacsákat pusztít el, gyümölcsfákat tesz tönkre. Az elöljáró azt állítja, egyik este ő maga is látta a medvét a helybéli iskola udvarán, a sportterem mögött éppen almát evett egy fáról.

A polgármester azt mondja, minden illetékes szervet tájékoztattak a helyzetről, átiratot küldtek a környezetvédelmi minisztériumhoz, a környezetvédelmi őrséghez, az erdőőrséhez, fotókat, videofelvételeket is csatoltak, és remélik, hogy “valaki elkezdi az áthelyezési eljárást, mert ami sok, az sok”.

Marcel Vancu rámutatott, egyes feltételezések szerint nem egy, hanem két medve jár be a településre, egyik kettő, a másik három boccsal. Állítólag egyik helybéli látta, hogy egy járművel behoztak egy medvét a faluba, bocsokkal együtt. “Én hiszek a szemtanúnak, mert az anyamedve teljesen zavartnak tűnik, inkább az emberek udvarán szeret lenni” – magyarázta a polgármester.

A Hargita Megyei Tanács csütörtökön közleményben számolt be arról, hogy a gyergyótölgyesi pszichiátriai kórház udvarán is járt a medve. A kórház menedzsere, Csibi Veronika szerint legutóbb vasárnap látták ott.

A megyei tanács közleményében rámutat, a kórház vezetősége még szeptember 25-én kéréssel fordult a gyergyótölgyesi erdészeti hivatalhoz, hogy kezdeményezze a potenciális veszélyt jelentő medvék elszállítását.

“Az erdészeti hivatal egy sor intézkedés bevezetését kérte, amelynek eleget is tett a kórház: villanypásztort szereltek, elzárták a szemeteseket, begyűjtötték az udvaron lévő gyümölcsfák terméseit, elzárták a szeméttárolókat. Ennek ellenére a medvék továbbra is időről időre visszatérnek élelem után kutatva a pszichiátriai kórház udvarára” – fogalmaz a közlemény.

A megyei tanács elnöke, Borbolya Csaba szerint elfogadhatatlan, hogy az illetékes hatóságok nem hoznak megelőző intézkedéseket egy esetleges támadás elkerülése érdekében, és ezáltal “közvetett módon veszélyeztetik a kórház személyzetének és betegállományának testi épségét”.

Borboly ugyanakkor levélben fordult Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszterhez, kérve, hogy kezeljék prioritással az ügyet.

“Struccpolitikának tartom, hogy addig, amíg nem történik nagyobb anyagi kár, vagy a nagyvad kárt nem tesz emberi életben, addig a hatóságok nem hajlandók megelőző intézkedéseket hozni! Nekünk a megelőzésre kell törekednünk!” – idézi a közlemény a megyei tanács elnökét.

www.agerpres.ro