A gyártók szerint több ezer olcsó gyógyszer tűnhet el a hazai piacról a clawback-adó miatt

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Több ezer olcsó gyógyszer, többek között a rákos, a szív-érrendszeri vagy a neurológiai betegségek kezelésére használt készítmények tűnhetnek el a hazai piacról a clawback-adó miatt – figyelmeztet a generikus gyógyszereket gyártók romániai egyesülete (APMGR).


A szervezet szerint a tavalyi első negyedévben jegyzett 19,86 százalékról az idei első negyedévre 24,13 százalékra nőtt a clawback-adó. Az adó kiszámítási módja miatt ez a növekedés az olcsóbb gyógyszerek esetében sokkal inkább megérezhető: a 25 lejnél olcsóbb készítményeknél a gyártói ár 34%-át, míg a 3.000 lej fölötti orvosságoknál annak 24%-át teszi ki – mutatnak rá a közleményben, hangsúlyozva, hogy emiatt a közeljövőben kénytelenek lesznek lemondani azoknak a gyógyszereknek a gyártásáról, amelyek előállítási költségeit nem tudják fedezni.

A gyártók ugyanakkor rámutatnak, a clawback-adó számítási képletének megváltoztatása, az adó differenciált kiszámítása jelentené a megoldást a problémára.

Az APMGR közleménye értelmében a következő készítmények tűnhetnek el a közeljövőben a gyógyszertárak polcairól: Tamoxifen (melldaganat), Bleomicin (leukémia, hematológiai betegségek), Fluorouracil, Cisplatin, Flutamid (rákos betegségek), Memantine (demencia), Gentamicinum (kórházon belüli fertőzések), Theophyllinum (asztma), Captopril (magas vérnyomás, szívelégtelenség), Furosemid (szívelégtelenség, májcirrózis), Ranitidin (gyomor-bélrendszeri betegségek), Indapamid (szív-érrendszeri betegségek).

www.agerpres.ro

Címkék: ,