A Groupama román biztosítót vesz

A francia Groupama International biztosító megveszi a román Asiban biztosítót eddigi tulajdonosaitól, az Erste csoporthoz tartozó BCR banktól, a Société Générale-hoz tartozó BRD banktól, a Banca Transilvaniától és a román állami CEC takarékpénztártól.

A felek még kizárólagos tárgyalásokat folytatnak a feltételek részleteiről, közölték a Groupamánál hétfőn. Az Asiban, melyet 1996-ban hozott létre négy vezető román kereskedelmi bank, az egyik legnagyobb biztosító a román élet- és nem-életbiztosítási piacon: 8 százalékos részesedésével tavaly az ágazat harmadik számú szereplője volt.
Tavaly az Asiban díjbevétele 185,8 millió euró volt, 39 százalékkal több a 2006-osnál; ez az ütem közel 7 százalékponttal meghaladta a román biztosítási ágazat átlagát. A Groupama az utóbbi időben nagy fejlődést ért el Közép- és Kelet-Euróban, ez elsősorban az OTP Bankkal kötött kizárólagos, hosszú távú együttműködési megállapodásnak köszönhető az élet- és nem életbiztosítási ágazatokban. E megállapodás keretében februárban bejelentették, hogy a Groupama megvásárolja az OTP Garancia biztosítót és annak bulgáriai, romániai és szlovákiai leányvállalatait. Ezzel a tranzakcióval, valamint az Asiban megvásárlásával a Groupama a térség egyik legfontosabb nemzetközi szereplőjévé válhat a biztosításban.