A gazdasági válság dübörgése

A gazdasági válság dübörgése
Elképesztő, elkeserítő és exaltált, amit a román kormány művel a gazdasággal is, mintha direkt az volna a szándéka, hogy mindenkinek egyre rosszabb legyen ebben az országban.

A kiszámíthatatlan és bizonytalan pénzügy- és adópolitika miatt az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent a beruházási kedv, a kis- és közepes vállaltok jórésze nagyon nehéz helyzetbe került, az ipar és a kereskedelem pang, de a bukaresti főkolomposok ügyet sem vetnek arra, hogy egyre közelebb és közelebb tolják az országot a gazdasági csőd felé. A kormány tagjai, s a mögötte álló koalíciós pártok (PSD-ALDE) vezetői össze-vissza hablatyolnak, amit ma délelőtt mond a miniszterelnök, délután cáfolja a pártelnök, a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal.

Gondoljunk csak a családi adózás bevezetésének hajmeresztő tervére, a szolidaritási adó kiszabására, a magánnyugdíjrendszer egy részének államosítására, hogy csak néhány egetverő, katasztrofális következményekkel járó ötletet említsek, melyeket aztán cáfoltak, vagy vissza is vontak a realitásoktól, a gazdasági lehetőségektől teljesen elszakadt kormánytisztviselők. Persze az se jelent gondot a szociálliberális csoportosulásnak, hogy mindezek a gazdasági abberációk nem szerepeltek pártjuk választási programjában, így ezekre úgymond felhatalmazást sem kaphattak a 2016 decemberében rájuk voksoló mintegy három millió állampolgártól, akik most joggal érezhetik azt, hogy ismét alaposan átverték őket.

A mostani legújabb agyament tervük, hogy növeljék meg az üzemanyagokra kirótt jövedéki adót, komoly veszélybe sodorhatja az amúgy is ingó román gazdaságot. Megjegyzendő, hogy az akkori kormány 2016 elején eltörölte az üzemanyagokra kivetett luxusadót, de a forgalmazók nem csökkentették az árakat. A mostani kormányzati kezdeményezés valóságos árdominót eredményezhet, az élelmiszerek mellett emelkedhet a különféle árucikkek és szolgáltatások ára is.

A meggondolatlan, kidolgozatlan, hebrencs döntések mögött valószínűleg az a kétségbeesett vágy áll, hogy a kormányzó koalíció elő tudja teremteni a populista, demagóg választási ígéreteire szükséges pénzt, ugyanis fűt-fát, tejjel-mézzel folyó Kánaánt ígértek nyugdíjasnak, alkalmazottnak, üzletembernek egyaránt. Nem véletlen, hogy most korlátozták a gyermekgondozási pótlék (gyed) felső határértékét, jobban megadóztatják a részmunkaidős szerződéseket, áthárítanák az alkalmazottakra a társadalom- és egészségbiztosítási járulékok befizetését, amely egyaránt sújtaná a munkavállalókat és a munkaadókat is.

Ezen intézkedésektől nem várható más, mint az, hogy lassan, de biztosan megfullad a vállalkozói szféra, csökken a gazdaság teljesítőképessége, kevesebb lesz a munkahely és nőni fognak az árak.

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója kijelentette: növelni fogja az infláció mértékét az üzemanyagra kivetett jövedéki adó.
A sokat tapasztalt Mugur Isărescu szerint az inflációt a közalkalmazottak bérezését szabályozó kerettörvény gyakorlatba ültetése körüli bizonytalanság, az adózási rendszert érintő újabb törvényjavaslatok, valamint a költségvetési hiánycél fenntartását szolgáló, kiigazító intézkedések is tovább növelhetik. Kockázati tényezőt jelent a földgáz és a villanyáram árának növekedése körüli kesze-kuszaság is.
A Román Nemzeti Bank 1,6%-ról 1,9%-ra módosította az idei inflációs előrejelzését, amely a lakossági vásárlóerő csökkentését is maga után vonhatja, sok egyéb kellemetlen meglepetéssel is.

– Vajon gazdasági válság van, vagy dübörög a gazdaság? – kérdi Facebook bejegyzésben Traian Băsescu volt államfő Liviu Dragneától, a Szociáldemokrata Párt elnökétől.

Félő, hogy már a gazdasági válság dübörgése hallatszik…

Rais W. István

Címkék: ,