A gazdák helyzetéről tárgyaltak

A gazdák helyzetéről tárgyaltak
Bihar megye – Fontos lenne, hogy a mezőgazdák szövetkezzenek, így sokkal könnyebben fenn tudnának maradni a bizonytalan gazdasági helyzetben, hangzott el a gazdák egyesületének soros évi közgyűlésén.

Az uniós csatlakozás óta a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Bihar megyei szervezete közgyűléseinek az a legfőbb szerepük, hogy tájékoztassák a jelenlévőket az agrárium általános helyzetéről, új rendelkezésekről, mondta Szentmiklósi Zoltán, az egyesület Bihar megyei elnöke a mai gyűlésen. Az egyik újdonság, hogy meg kell alakuljanak országszerte az agrárkamarák a volt mezőgazdasági szaktanácsadási hivatalokból. Bár a törvény már tavaly decemberben megjelent a Hivatalos Közlönyben, a végrehajtási utasítások még nincsenek meg, ezért az alkalmazás el lett napolva. A szervezetnek egyébként, mint az egyetelen hivatalosan bejegyzett civil szervezetnek, mely a mezőgazdákat tömöríti, oroszlánrésze lesz ennekmegszervezésében, annál is inkább, mivel ő maga a kezdeményező bizottság tagja is egyben.

Fiatal mezőgazdák

Az ezzel kapcsolatos tájékoztatás mellett a tegnapi gyűlésen szó esett az európai és nemzeti területalapú támogatások helyzetéről is. Az elmúlt évekhez képest most joban állnak a kifizetésekkel, mondta Szentmiklósi Zoltán. Az elnök egyúttal azt szorgalmazta, hogy a gazdák szövetkezzenek a könnyebb és szervezettebb értékesítés érdekében. Ez már évtizedek óta meg kellett vona történjen, azonban a legtöbb gazdának – túlnyomórészt azoknak, akiknek egyéb jövedelmük is van – úgy tűnik, nem érdekük. Viszont az elbocsátásokkal egyidejűleg egyre nagyobb azoknak a fiataloknak a száma, akik mezőgazdaságból próbálnak megélni, s nekik igazán fontos lenne,hogy megfelelően tudják értékesíteni azt, amit megtermelnek. „Próbáljuk meggyőzni őket, hogy ne két fejőstehénben gondolkodjanak, inkább létesítsenek farmot” – mondta az elnök, aki egyébként nagyon tanulságosnak tartja azt a közelmúltban zajló találkozót, melyen az egyik, Váradon is jelenlévő hypermarket képviselői mondták el a termelőknek: szívesen vásárolnának tőlük, ha nagyobb mennyiséget tudnának biztosítani. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a kistermelők szövetkezzenek.

Kevés tag

A gyűlésen jelen voltak többek között a két mezőgazdasági kifizetési ügynökség, az APIA és az APDRP, továbbá a Talajtani és Agrokémiai Kutatóközpont, valamint a Bihar megyei mezőgazdasági területek képviselői. A jelenlévők megtudhatták, mi történt a Bihar megyei szőlészek és borászok Vincellér nevű egyesületének március 18-i tisztújító közgyűlésén, mely a bihari kultúrotthonban zajlott. Chifiriuc Veronika, az egyesület titkára kérdésünkre elmondta: amint az a gyűlésen is elhangzott, a megalakulás óta eltelt két évben kevés tagot sikerült toborozni, nagy a merevség és a félelem a gazdák körében az egyesülketi formák iránt, de sajnos a szakhivatalok sem állnak a helyzet magaslatán, ugyanis nincs megfelelő jogi és gazdasági tanácsadás sem a leendő tagok felé.

Címkék: , ,