A forradalom perében hallgatták ki Mircea Dinescut

Mircea Dinescu
Mircea Dinescu
A forradalom perében hallgatták ki csütörtökön a főügyészségen Mircea Dinescut.

‘Nekem olybá tűnik, hogy egy szappanopera szereplői vagyunk, hiszen évről évre mindenféle bizottságokat alakítottak, amelyek aztán jól eltemették ezt az ügyet. 27 év után behívod az embereket, hogy érdeklődj, miről is? Hogy mi történt a televíziónál? Mi elfelejtettük, hogy milyen országban éltünk, hogy mit tettek a fiúk, akik akkor az országot vezették. Most képzeljük el azt, hogy azok az erők, amelyek a Ceauşescu időben az országot uralták (…), csak úgy eltűntek a semmibe, és nyugodtan lefeküdtek? Ők dolgoztak. Egy hét után a milíciát átkeresztelték rendőrségnek, két hónap után a Szekuritatet, Román Hírszerző Szolgálatnak, megváltozott az ügyészség. Egyesek visszavonultak, üzletemberek lettek, de ki hívott volna be, hogy megkérdezze, hogy mi történt? Azok, akik egykor is dolgoztak? Azok, akik letartóztattak a Ceauşescu ellenes gúnyiratom miatt? – nyilatkozta Dinescu, amikor megérkezett a főügyészségre.
Hozzátette: megengedhetetlennek tartja, hogy évekig ‘csak a temesvári és bukaresti szekusok’ beszéltek a forradalomról.
Szerdán Petre Román volt kormányfőt hallgatták ki ugyanabban az ügyben.
A legfelső bíróság 2016-ban döntött a forradalom ügyének újra megnyitásáról.
Tavaly áprilisban Bogdan Licu, akkori ügyvivő főügyész jelentette be, hogy folytatják a vizsgálatokat a forradalom ügyében, mert úgy értékelte, hogy alaptalanul és törvénytelenül zárta le az ügyet a katonai ügyészség.
A katonai ügyészség 2015. október 14-en zárta le az ügyet, amely az 1989-es eseményeket vizsgálta, amelyek 709 ember halálával, 2.198 sebesülttel és 924 ember letartóztatásával jártak.

www.agerpres.ro