A forradalom évfordulóján Érsemjénben

Az Ezüstperje néptánccsoport előadása közben
Az Ezüstperje néptánccsoport előadása közben
Bihar megye – Érsemjénben is az elmúlt vasárnap emlékeztek meg az 1848-1849-es forradalom évfordulójáról, ünnepi műsorral és koszorúzással.

 

A megemlékezések napján, március 18-án, mind a római katolikus, mind a református templomban természetesen szó esett az évfordulóról, majd a templomozások után a Fráter Lóránd Művelődési Házban folytatódott az ünnepség. Ott elsőként Balazsi József polgármester mondott ünnepi beszédet, méltatva a 164 évvel ezelőtti eseményeket, majd az RMDSZ megyei szervezetének képviseletében Borsi Imre Lóránt lépett a mikrofonhoz, és az előtte szólóhoz hasonlóan hangsúlyozta az összefogás szükségességét, a ’48-asok példája mentén.

 

Koszorúzás a Kazinczy-kertben

 

A beszédeket követő ünnepi műsorban a helyi Ezüstperje néptánccsoport produkciója nem csak témájában illett az alkalomhoz, de abban is, hogy kissé “forradalmi” volt, modern – a rock és a népzene elemeit ötvöző – zenei aláfestéssel, gitáron közreműködött Csáki Márta református lelkész. A Kazinczy Ferenc iskola diákjainak zenés-verses előadása előtt Kiss Katalin iskolaigazgató mondott beszédet. A kultúrházbeli program végeztével a Kazinczy kertben tartottak koszorúzást, ahol Kazinczy Lajos gomfájánál a megyei illetve a helyi RMDSZ-szervezet nevében Borsi Imre Lóránt illetve Keresztúri Lajos, a református egyházéban Csáki Márta lelkész, az önkormányzatéban Balazsi József polgármester és Timar Sorin alpolgármester, a megyei cserkészszövetség részéről Munkácsi Zsombor és Fórián Dávid helyezett el koszorút.