A főnököket felhatalmaznák a beosztottak levelezésének ellenőrzésére

A főnököket felhatalmaznák a beosztottak levelezésének ellenőrzésére
Az ausztrál kormány olyan törvénymódosítást fontolgat, amely alapján a magáncégek főnökei ellenőrizhetik beosztottaik elektronikus levelezését – jelentette be hétfőn Julia Gillard miniszterelnök-helyettes.

Az ausztrál kormány a terrorizmus elleni harcra hivatkozik. Az olyan, magánkézben lévő stratégiai intézmények biztonságát kívánja védeni egy kibertámadás ellen, mint amilyen a tőzsde, a villamoshálózat vagy a közlekedés.

Az ötlet heves kritikát váltott ki a civil szervezetekben, amelyek aggódnak, hogy a speciális jogkört nem Ausztrália védelmére fogják felhasználni, hanem inkább a dolgozók magántitkai utáni leselkedésre és vállalati boszorkányüldözésre.

Az érvényes ausztráliai távközlési törvény szerint a vállalati alkalmazottak e-mailjeibe csak a titkos szolgálatok olvashatnak bele. A kormányzat érvelése szerint Ausztráliában az internethálózat elleni terrortámadás gazdaságilag sokkal súlyosabb kárt tudna okozni, mint egy robbantásos merénylet. Márpedig a hálózat 90 százaléka a kormányzati szférán kívül van.

Robert McClelland ausztrál főállamügyész bejelentette, hogy a törvénytervezet beterjesztése előtt konzultálni fognak adatvédelmi szakemberekkel és a szakszervezetekkel. Az új törvényt a kormány 2009 közepén szeretné életbe léptetni.