A folyóvizek szennyezettsége nem fogja meghaladni a megengedett értékeket

A kolontári iszapömlést követően szakembereink továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérik a folyóvizek minőségét – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter október 6-án kiemelve: a hétfői tragédia óta, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a magyarországi szakminisztérium képviselőivel.

Levelet küldtem Fazekas Sándor magyarországi környezetvédelmi miniszternek, melyben felkértem, hogy a továbbiakban rendszeresen informáljanak a helyzet alakulásáról.

Október 4-én, hétfőn, délután fél egykor ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának a gátja átszakadt. Az áradat elöntötte a Veszprém megyei Kolontárt, majd Devecser, Somlóvásárhely, Tüskevár, Apácatorna, Kisberzseny és Somlójenő is veszélybe került.

A magyarországi hatóságoktól kapott információk szerint a Torna folyónál elkezdődtek a kármentesítési munkálatok. A vörösiszap lúgos kémhatásának semlegesítése érdekében a tűzoltók, a katonaság és a vízügyi hatóság szakemberei 400 tonna kálium és magnézium nitrátot és 1.000 tonna gipszet juttatott a Marcal folyó vizébe – hangsúlyozta Borbély László.

A következő 24 órában Románia területén a folyóvizek szennyezettsége nem fogja meghaladni a megengedett értékeket az iszapömlés miatt – emelte ki a környezetvédelmi és erdészeti miniszter.