A földrengésekről való tájékoztatásnak szentelik a hétfői napot Bukarestben, az 1977-es tragédia 42. évfordulóján

A földrengésekről való tájékoztatásnak szentelik a hétfői napot Bukarestben, az 1977-es tragédia 42. évfordulóján
A földrengésekről és azok káros hatásának csökkentéséről tart több rendezvényt Bukarestben az Országos Földfizikai Intézet (INFP) hétfőn, az 1977-es március 4-ei földrengés 42. évfordulóján.

Az INFP közleménye szerint a rendezvények célja emlékezni a Románia területén legnagyobb pusztítást okozó 1977-es földrengésre. A Román Akadémia székhelyén “A Vrancea megyei földrengések: kihívás a földtudományok és a társadalom számára” címmel szerveznek szimpóziumot, amelynek során olyan témákat érintenek, mint a tudomány és a technológia szerepe a szeizmikus kockázatok csökkentésében, az oktatás és kommunikáció jelentősége a földrengéssel járó veszélyek tudatosításában.

A fővárosi Román Nemzeti Könyvtárban kiállítás nyílik a földrengések témája kapcsán, ugyanakkor a Légy felkészülve (Fii Pregătit) kampány keretében a katasztrófavédelem tart tájékoztató és felkészítő jellegű előadást.

Bemutatják az ‘Alapvető információk a földrengésekről’ című prospektust, a ‘Bukarest és a földrengések’ digitális körutat, az ‘1977. március 4 és ami utána következett…’ című kiállítást, és a földrengésveszélynek kitett épületekről, valamint a polgári védelem javításának perspektíváiról is számos részletet megtudhatnak az érdeklődők.

A rendezvénysorozat részeként 8 és 17 óra között ingyenes lesz a belépés az Országos Tűzoltó Múzeumba (Foişorul de Foc) is.

www.agerpres.ro