A földgáz harca a termálvízzel

A földgáz harca a termálvízzel
Az egységes fűtési övezetek kialakításáról szóló szerdai váradi közvitán megjelentek többsége a termálvíz-alapú fűtésrendszer kiépítése mellett kardoskodott.

 

 

Noha a szerda esti nagyváradi közvita a fűtési övezetek kijelöléséről szólt, a megjelent nagyszámú polgárt ez vajmi kevéssé érdekelte, ők amiatt aggódtak, hogy a földgáz alapú fűtésrendszer kiépítése után ugrásszerűen megemelkedik majd a hőenergia ára.

 

A városháza nagytermében megtartott közvitát Mircea Ghitea a nagyváradi önkormányzat műszaki igazgatóságának vezetője vezette fel, aki ismertette a törvényi keretet, majd elmondta, hogy a Ngayváradi Hőerőmű (CET) a hatvanas években épült, és az elmúlt évtizedek során technológiája elavult, ráadásul a forradalom után a CET legnagyobb fogyasztói, köztük az Alumina/Cemtrade gyár bezártak, így a CET veszteségei hatalmasra nőttek, amit csak fokoz az, hogy a CET által termelt hőenergia 38 százaléka elvész az elhasználódott vezetékhálózatban. Ilyen körülmények között rendkívül hasznos az Európai Unió forrásaiból megvalósuló fűtésrendszer-rehabilitáció. Kijelentette továbbá, hogy az egységes fűtési övezet kialakítása lehetőséget nyújt arra, hogy alternatív hőenergiatermelők jelenjenek meg Nagyváradon. Kijelentette továbbá, hogy jelenleg a CET a hőenrgia termelője és szállítója is Váradon, de áprilistól új szállító lesz, és a CET csak termelni fogja a hőenergiát.

 

 

 

 

 

Marcel Bolos a nemzetközi finanszírozású fejlesztési igazgatóság vezetője ismertette a fűtéshálózat rehabilitációjának részleteit, főként annak előnyeit, bár azt hozzátete, hogy a gigakalória jövőbeni árát senki sem tudja garantálni. Ezt követően mondták el a polgárok a véleményüket. Elsőként Mihai Drecin egyetemi tanár szólalt fel, aki leszögezte: „a gigakalória ára élethalál kérdés!” Kifogásolta azt a kitételt, miszerint a fűtéshálózatról egyénileg nem lehet lekapcsolódni, mert szerinte ez hátrányosan érinti az embereket. Javasolta, hogy a város térjen át a termálvizes fűtésre, mert az a legolcsóbb hőforrás. „Miért kell a földgáz? Hogy fizessünk évről évre többet az oroszoknak? Ennél sokkal jobb megoldás lenne a szénalapú hőtermelés, már csak azért is mert a megyében vannak szénlelőhelyek” – fejtette ki Drecin, aki javasolta azt is, hogy azokban a városrészekben, ahol a gazdagok laknak, a város vessen ki száz, kétszáz, vagy akár háromszáz százalékos adót, és ebből a pluszadóból fizessék a szegények fűtésköltségeit.

 

A felszólalók között volt Dorin Corches demokrata-liberális párt helyi tanácsos is, aki leszögezte, hogy a földgázalapú fűtésre való áttérés a legkatasztrofálisabb következményekkel járó önkormányzati döntés, hiszen a földgáz árát senki sem tudja garantálni, ezért fenáll annak veszélye, hogy a fűtés megfizethetetlenné válik majd Nagyvárad lakossága számára. Az ő véleménye szerint is a termálvizes fűtési módozatot kellene kiterjeszteni.

 

Horváth János a Rogérius Koalíció képviselőjeként javasolta, hogy ne csak egy hőforrásból biztosítsák a fűtést Váradon, már csak azért is mert a földgáz egyre csak drágulni fog. Mindemellett hozzátette, érzése szerint a lakosság egy befejezett tény előtt áll, és a földgázalapű fűtésrendszer kiépül, függetlenül attól, hogy mit akarnak a város lakói.

 

Egy másik polgár arra hívta fel a figyelmet, hogy más romániai nagyvárosok is felújítják fűtéshálózatukat, de megmaradtak a szénalapú fűtésrendszer mellett, továbbá kiváncsi volt arra, hogy ki fogja fizetni a lekapcsolt lakások visszaköttetését a fűtésrendszerre, miután a fűtési szabályzat kötelezővé teszi a visszakapcsolást. Egy másik polgár arra hívta fel a figyelmet, hogy senki nem tudja azt, hogy van-e elegendő termálvíz a város alatt a lakossági fűtés ellátására, ami szerinte azt bizonyítja, hogy a városvezetés nem is számolt komolyan ezzel a lehetőséggel. Nehezményezte azt is, hogy a lakosoknak számlázza ki a CET a negyven százalékos hőenergiaveszteségeit is. Egy másik polgár kifejtette, hogy a fűtési szabályzat nem veszi figyelembe a fogyasztóvédelemre vonatkozó európai normatívákat, és az alkotmánnyal sincs összhangban, mely garantálja a szabad piaci versenyt és biztosítja az állampolgároknak a szsolgáltatások szabad megválasztási lehetőségét. A közvita feszült hangulatban ért véget.

Pap István

Címkék: , ,