A fogyasztók fele kidobja az élelmiszer egynegyedét

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
A fogyasztók fele kidobja az élelmiszer egynegyedét – állapítja meg az országos fogyasztóvédelmi hatóság szerdán közzétett felmérése.

,,Romániában a fogyasztók mintegy 60%-a jövedelme 30%-át költi élelemre. A keresethez képest itt van a legnagyobb pazarlás, különösen, ha figyelembe vesszük azokat az országokat, ahol jövedelemarányosan sokkal kevesebbet költenek élelmiszerre (Franciaország – 14%, Svájc – 10%)” – írja a dokumentum.

Az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmet dobnak ki (az élelmiszermennyiség mintegy 20%-át). A legnagyobb pazarló, egy lakosra számítva Hollandia (541/kg/fő/év), míg a rangsor másik végén Szlovéniát (72/kg/fő/év), valamint Máltát és Romániát (76/kg/fő/év) találjuk, a sor Görögországgal (80/kg/fő/év) és Csehországgal (81/kg/fő/év) folytatódik.

Miután 2019. február 1-jén életbe lép az élelmiszerpazarlás visszaszorítására vonatkozó 2016/217-es törvény a gazdasági egységeknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a pazarlás elkerülésére, többek között az által, hogy a szavatossági idejük vége fele járó termékeiket csökkentett áron kell értékesíteniük.

www.agerpres.ro