A Fitch megerősíti Romániát, túlfűtöttségtől tart

Megerősítette Románia közepes befektetői szuverén adósbesorolásait a Fitch Ratings, amely szerint a román gazdaságot a túlfűtötté válás kockázata terheli.

A legnagyobb európai hitelminősítő londoni bejelentése szerint a megerősítés a “BBB” szintű hosszú futamú devizaadós-kockázati besorolásra, a helyi valutában kiadott hosszú lejáratú kötelezettségek “BBB plusz” osztályzatára, illetve a kereskedelmi adósokra külön megállapított “A mínusz” országkockázati plafonra és az “F3”-as rövid futamú adósbesorolásra vonatkozik. A megerősítéshez fűzött elemzés szerint Románia befektetői besorolásait a tartós GDP-növekedés és a közfinanszírozás szilárd helyzete, valamint az EU-csatlakozás érdekében végrehajtott szerkezeti és intézményi reformok támasztják alá.

A külső finanszírozásban azonban nőnek a kockázatok, amit jelez, hogy a GDP-arányos folyómérleg-hiány a Fitch prognózisa szerint 2007-ben eléri a 13,5 százalékot a tavalyi 10,2 százalék után, a működőtőke-fedezet ugyanakkor a tavalyi 60 százalékról 40 százalékra zsugorodik, áll az elemzésben. A Fitch adatai szerint a román gazdaság 2000-2006 között évi átlagban 5,5 százalékkal nőtt, és ezzel az egy főre jutó jövedelem 2006-ra a “BBB” besorolású országcsoport középértékének 107 százalékára emelkedett a 2000-ben mért 88 százalékról. Az államadósság-ráta a tavalyi év végén mindössze 18 százalék volt, vagyis messze elmaradt a “BBB” osztályzatú országok 31 százalékos középértékétől, és az erőteljes tőkebeáramlás egy év alatt 40 százalékkal, 30 milliárd dollárra – a GDP-érték 25 százalékára – duzzasztotta a központi tartalékot.

A gazdaságban azonban jelen van a túlfűtöttség kockázata. A magánszektorba kizúduló bankhitelek étéke augusztusban, éves összehasonlításban 50 százalékkal nőtt, az államháztartási hiány a tavalyi a másfél százalékról az idén várhatóan 2,9 százalékra duzzad, és a parlament most hagyta jóvá a nyugdíjak 43 százalékos emelését, ami a Fitch számításai szerint jövőre a GDP-érték 1,4 százalékának megfelelő összegbe fog kerülni, áll az elemzésben. A Fitch szerint a költségvetési politika feszesebbre vonása és további szerkezeti reformok végrehajtása hozzájárulhatna a román gazdaság kemény landolásának elkerüléséhez, a román politika ugyanakkor “patthelyzetben” van; a kisebbségi kormány a jövő héten bizalmatlansági indítvány elé néz.

A kelet-európai EU-tagok euróövezeti tagsági kilátásairól éppen pénteken kiadott elemzésében Bulgária és Románia euróövezeti csatlakozását a Fitch 2013-ra, illetve 2015-re jósolta, megjegyezve ugyanakkor, hogy ez bizonytalan előrejelzés, mivel mindkét ország előtt hosszú konvergencia-folyamat áll, gazdaságaik a túlfűtöttség jeleit mutatják, és még hosszú évekbe telik, mire az inflációs előírást teljesítik.