A finisben buknak el a pályázatok

Szatmár megye – Három hónap van hátra, hogy a megye utolsó hét SAPARD pályázata elkészüljön. Ügyükben Radu Bud prefektusnak kell beavatkoznia.

Sorin Radu, a Szatmári Vidékfejlesztési és Halászati Regionális Központ igazgatója július 4–én Radu Bud Szatmár megyei prefektus közbenjárását kérte ahhoz, hogy a Szatmár megyében átadadás előtt álló utolsó hét SAPARD pályázat keretében megvalósuló beruházás elkészüljön a szeptember 30–i átadási határidőig. Ez a feltétele ugyanis annak, hogy az Európai Unió ki is fizesse a beruházások értékét. A találkozón Sorin Radu, Radu Bud és Pataki Csaba alprefektus mellett jelen volt hat érintett település — Sárközújlak, Vámfalu, Turc, Kisgérce, Avasújfalu (Certeze) és Borválaszút (Crucisor) — polgármestere, dr. Ceica Corneliu, a Szatmár megyei Állategészségügyi és Élelmiszer–biztonsági Hivatal igazgatója, továbbá a beruházások kivitelezői.

Sürget a határidő

A tárgyalásnak az volt a célja, hogy a jelenlévők felmérjék a munkálatok előrehaladottságának mértékét, intézkedéseket foganatosítsanak a késlekedés okainak megszüntetésére és a munkafolyamat felgyorsítására. A késedelem leggyakrabban elhangzó okaként a pályázatok tulajdonosai és a kivitelező cégek képviselői a hitelhez való jutás körülményességét, a pályázatok menetközbeni módosulásait nevezték meg. Avasújfaluban és Borválaszúton a beruházások legtöbb 25 százalékban készültek csak el. A tárgyaló felek ennek a két beruházásnak az ügyére egy jövő heti tárgyaláson ismét visszatérnek.

Tőtös Tímea