A film aurája

A Paulette című film
A Paulette című film
A filmfesztiváloknak meg van a maguk egyedi érdekességük, melyek a nagyközönségre is kihatnak. Bizonyítja, eseménnyé kell tenni a filmek bemutatását. Erre vállalkozott az 5. alkalommal megtartott Comedy Cluj – Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválja, amely a maga egyediségével egyedüli Európában. 35 országból 136 filmet vetítettek le. Ebből a hatalmas kínálatból a fesztivál látogatója maga választhatja meg, milyen filmeket nézzen meg.

Szerintem a nyitó és záró filmek, események a legfontosabbak. A nyitó Gála tulajdonképpen azt foglalja magába, ami a fesztiválrendezők szerint a legjobban vissza, adja szándékaikat.

A záró Gála színessége azt jelzi, mennyire tudták teljesíteni az elvárásokat. A műsor mindkét esetben ezeket tartja szem előtt. Ilyenkor adják át a díjakat.

Az 5. alkalommal megtartott Comedy Cluj – Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiváljának nagydíját a francia rendező Jérôme Enrico, Paulette című alkotásának ítélte a zsűri. Ebben a filmben Bernadette Lafont (1938. október 6. Nimes- 2013. július 25.) a francia új hullám valamikori nagysztárja, Paulette szerepében, egy külvárosi nyugdíjas dealert alakított. Az év elején bemutatott nagy sikerű vígjátékot több mint egy millió néző látta Franciaországban. Az év második felében kerül bemutatásra a mozikban Sylvain Chomet Attila Marcel című filmje, amelyben utoljára játszott.

A Kiválóság- díját ez alkalomból két kiváló színész kapta meg. Az immár harminc éve halott Amza Pellea, valamint lánya, Oana Pellea aki meghatottan állott a szűnni nem akaró taps viharában, mely jelezte a választás sikerességét.

A laudációt a Kolozsvári Nemzeti Színház igazgatója, Mihai Măniuţiu mondta el, aki bár személyesen nem találkozott a kitüntetett Amza Pelleaval, de tudott róla mindent, amit egy kezdő rendező- növendék kellett tudjon. Feleségét, Dominica Pelleat, a színésznőt látta játszani. Beszélt arról a személyes auráról, ami a kitüntetett színésznőt körülveszi nem csak a színpadon, de az életben is. A zsúfolásig tele terem (sokan álltak) hosszantartó tapsa csak Oana Pellea kézmozdulatára csendesedett el. Könnyeit törölgetve mondta, a díj, amivel kitüntették számára a legfontosabb díjak egyike. De a Kiválóság-díj az édesapját illeti, aki mint ember, férj, családapa és színész mindenben kiváló volt. Elmondta, jövőre betölti azt a kort, amit Amza Pellea élt meg. Szerinte a díjat az édesapja érdemli meg, hiszen KIVÁLÓ Ő volt. Ő csak teszi azt, amit tőle a rendezők elvárnak.

Kvártett – Quartet című film nyerte a Közönség díjat.

Maga a cím is elárulja, a művészsors nem mindig csak a szépet jelenti, a kor előrehaladtával a világot, a megnyilvánulást jelentő pódium elmarad. Marad esetünkben egy valóban korszerű öregek otthona, ahol különleges alkalommal mégis csak lehet hajdan volt szépséges perceket feleleveníteni. Négy művész: Jean Horton (Maggie Smith), Reginald Paget (Tom Courtenay), Wilf Bond (Billy Connolly és Cissy Robson (Pauline Collins) szereposztásával valamint a kétszeres Oscar díjas Dustin Hoffman rendezésében valóban élvezhető filmet készítenek el, amit a kolozsvári közönség is élvezhetett sok-sok ötletes megoldással és a tapasztalt színész – mint kezdő rendező megértő irányításával. Valószínű még hallani fogunk Dustin Hoffman filmjeiről.

További díjak: A legjobb rendezés díját Matteo Garrone nyerte a Valóság (Reality, Olaszország) című filmért.

A legjobb forgatókönyv díját Régis Roinsard, Daniel Presley és Romain Compingt nyerték (a Populaire című filmért, rendező Régis Roinsard. A legjobb alakítás díját Ton Kass nyerte, a Matterhorn című filmben nyújtott játékáért. A film rendezője a holland Diederik Ebbinge.

A rövidfilmek versenyében a legjobb film díjat Jan Liedtke rendezésében készült Tyúk Karlnak ( Huhn für Karl) című rövidfilm nyerte (2012, Németország). A legjobb független rövidfilmnek az alkotásokat értékelő negyven néző szavazatai alapján Constance Meyer rendezésében Frank- Etienne vers la beatitude című alkotást (2012, Franciaország) tekintették.

Az est hangulatát emelte Serge Bromberg mozi koncertje. Bromberg a ma filmvilágában egy különleges jelenség, restaurátor, zongorista, filmgyűjtő. 1984-ben megalapította a Lobster céget, melynek feladata lenne a világ összes még fennmaradt vagy még látens állapotban levő filmszalagok megmentése. Látványosan elmagyarázta, hogy a filmszalagok valamikor mennyire gyúlékonyak voltak. A ma használt filmszalagok ellenben még az öngyújtó lángjában sem égnek el. A siker nem is maradt el. Ellenben a sokarcú Serge Bromberg nem akármilyen shawman. Kitűnően zongorázik és a Chaplin összeállítást végig ragyogó tempóban adta elő. Köszönet érte, mert a világ egyik legnagyobb filmes egyéniségének oly sikeres bemutatását tartotta meg, melyet Charlie Chaplin messzemenően megérdemel. A közönség Chaplin filmritkaságokat láthatott.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,