"A Fidesz megosztó kampányt folytat"

"A Fidesz megosztó kampányt folytat"
Az erdélyi újságírók és diákok csoportja november 7-én az Európai Parlament brüsszeli épületében találkozott Szent-Iványi István magyarországi EP-képviselővel.

A találkozón Szent-Iványi István (SZDSZ) hangsúlyozta, hogy az EU-ban nagy probléma az, hogy nincsenek a kisebbségi jogokra vonatkozó kötelező érvényű jogi szabályok, viszont ha decemberben aláírják az új Reformszerződést, akkor az lesz az első kötelező erejű jogi dokumentuma az Uniónak, amelyben a kisebbségi jogok nevesítve vannak. Szent-Iványi fontosnak nevezte a többnyelvűségi biztos intézményét, viszont véleménye szerint a jelenlegi biztos, Leonard Orban nagyon korlátozottan fogja fel saját szerepét, hiszen arra helyezi a hangsúlyt, hogy az EU intézményein belül megőrizze a többnyelvûséget, ami fontos ugyan, de a kis nyelvek védelmével, a nyelvi jogok biztosításával nem foglalkozik. Szent-Iványi bízik abban, hogy a jövőben egy másik biztos valódi tartalommal fogja kitölteni ezt a posztot.

Fico izoláva

Arra a kérdésre, hogy az EU miképpen tud fellépni a nyíltan magyarellenes szlovákiai Fico-kormánnyal szemben Szent-Iványi elmondta: lehetséges a tagsági jogok felfüggesztése, de nagyon nehéz eljutni odáig. Egyelőre az a következmény, hogy Fico pártját nem veszik be az európai szocialisták pártszervezetébe. Emellett Fico az Unióban érdemben nem tud tárgyalni senkivel, mert nem hívják meg sehová, ami nagyon korlátozza az ő érdekérvényesítő képességét. A Reformszerződés az Unióból való kizárást is lehetővé teszi, tette hozzá Szent-Iványi

Kampány

“Ha nincs romániai magyar képviselet, akkor az erdélyi magyarság ügyét mi nem tudjuk hitelesen felvállalni mert automatikusan az a kérdés vetődik fel, hogy azzal miért mi foglalkozunk” – folytatta a politikus, aki rossz véleménnyel van a FIDESZ által Romániában végzett “ellenkampányról”, mert mint fogalmazott: “ez nem a magyarországi politikusok, hanem a romániai magyarok kampánya.” Szent-Iványi figyelmeztetett: a legújabb közvéleménykutatások azt mutatják, hogy az RMDSZ-nek négy, Tőkés Lászlónak pedig két százaléka van, ami azt jelenti, hogy a Fidesz megosztó, saját belpolitikai céljait követő kampánya az erdélyi magyarság érdekérvényesítő képességét veszélyezteti. A FIDESZ arra is kísérletet tesz, hogy egy hozzá lojális szervezetet hozzon létre, ami egy magyarországi politikusnak végképp nem lehet célja. Egyenrangú, korrekt partneri kapcsolatra kell törekedni a románaiai magyar politikai erőkkel. Különösen nagy veszély lenne, ha olyan képviselete lenne az erdélyi magyarságnak aki lejáratja ezt az ügyet, zárta szavait az EU-politikus.

Pap István