„A fiataloknak a jelenben van szerepük” – hivatalosan is elkezdődött az EU Tábor

„A fiataloknak a jelenben van szerepük” – hivatalosan is elkezdődött az EU Tábor
Szerdán reggel hivatalosan is megnyitotta kapuit a marosfői EU Tábor. A megnyitón jelen volt és beszédet mondott Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Szabó József, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja, Borboly Csaba, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke és Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke.

Kelemen Hunor szövetségi elnök megnyitóbeszédében elmondta, a tábor szervezői ráéreztek, hogy mi az a három legfontosabb dolog, ami jelenleg a politikai életet és a fiatalokat egyaránt foglalkoztatja: az alkotmánymódosítás, a Kisebbségi Európai Polgári Kezdeményezés és a regionalizáció. Véleménye szerint azért nagyon fontosak ezek a kérdések, mert ha döntések születnek ezeken a területeken, akkor azok évtizedekig meghatározzák az erdélyi magyarság életét. Kelemen Hunor beszédében részletesen az alkotmánymódosításra tért ki, annak folyamatára, jelenlegi helyzetére és dilemmáira.

„Azt gondolom, hogy az alkotmánymódosítás az a kérdéskör, amely bár úgy tűnik, hogy jelen pillanatban megfeneklett, de mégis ez fogja meghatározni a közélet nagyon sok döntését és irányát a közeljövőben” – mondta a szövetségi elnök.

Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja a résztvevőket és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jelen lévő oktatóit és diákjait egyaránt köszöntötte. Ezt követően elmesélte, hogy az elmúlt években egyrészt a tábor, másrészt a MIÉRT és a Sapientia konszolidációs törekvését figyelhettük meg. Úgy véli, kulcsfontosságú, hogy az együttműködésre törekedjen a három intézmény, emellett pedig a közösségfejlesztést is tűzzék ki célul.

„Amikor ez a közösség olyan dolgokat indít el, mint az Európai Polgári Kezdeményezés, akkor annak érdekében tesz lépéseket, hogy közösségként ismerjenek el bennünket, így lehetünk fontosak Erdélyben, és Európában” – emelte ki Tonk Márton.

Borboly Csaba, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnöke beszédében kiemelte: „a fiataloknak a jelenben van szerepük” Elmondása szerint a lehetőségek és kihívások száma az elmúlt években jelentősen megnőtt, a politikum pedig a közösségépítésben számít a különböző civil és szakmai szervezetek, egyházak segítségére, támogatására. Borboly fontosnak nevezte a megújulás képességét mind a közösségben, mind a politikában, ezért pozitívan értékelte az RMDSZ női szervezetének megalakítását. Beszéde végén Borboly Csaba elmondta, nagyon hasznosnak tartja az EU Tábort, és más nyári táborokat, mert lehetőséget adnak arra, hogy közösséget formáljanak, kapcsolatokat építsenek és a közösség életét jó irányba alakítsák.

Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke arra a kérdésre kereste a választ, hogy miért is érdemes a fiataloknak itthon maradni. Az egyértelmű válaszok mellett, mint például a hagyományok, kultúra és vallás megőrzése, azt is megemlítette, hogy a fiataloknak rengeteg továbbtanulási és tapasztalatszerzési lehetősége van itthon, Erdélyben is.

A nap folytatásában az alkotmánymódosítás és a MIÉRT 10 évre való visszatekintése kerül terítékre, majd az este hangulatáért a Szomszédnéni Produkciós Iroda, György Botond és a Bagossy Brothers felel.

Varga Attila: „Az emberek azt gondolják, hogy az alkotmány nincs hatással az életükre”

A 10. EU Tábor szerdai napjának második előadásán az alkotmánymódosítás témája került terítékre. A beszélgetésen felszólalt Varga Attila, alkotmányjogász, a Sapientia EMTE docense, valamint Márton Árpád, RMDSZ képviselő, az Alkotmány Módosító Bizottság tagja, a moderátor szerepét Bíró Barna Botond, a MIÉRT elnökségi tagja töltötte be.

Varga Attila beszédét az alkotmány általános meghatározásával kezdte, majd kitért Románia Alkotmányának hiányosságaira. „Az alkotmány a legfontosabb társadalmi viszonyokat szabályozza. Nem jellemző Románia Alkotmányára, hogy az emberek magukénak tudják, azt gondolják, hogy az életükre nincs különösebb hatással. Ez tévedés. Abban a pillanatban, ahogy a hatóságokkal kapcsolatba kerülünk, fontossá válik, hogyan működik a kormány, vannak-e konfliktusok. Ezeket mind az alkotmány szabályozza, közvetlen hatással van a mindennapjainkra” – mondta az alkotmányjogász.

Varga szerint a legfontosabb a rendszer egyértelművé tétele. A jelenlegi rendszerben túl nagy a legitimitása a köztársasági elnöknek, ez pedig folyamatos konfliktusokhoz vezet. A köztársasági elnök elsődleges feladata a külpolitika és a szerződéskötések. Nem az ő hatáskörébe tartozik a miniszterelnök kijelölése. A miniszterelnököt a lakosságnak kell megválasztania.

Márton Árpád a konkrét módosító javaslatokra tért ki. „Méltatlanul kevés szó esik a személyi adatok védelmének beviteléről az alkotmányba, pedig ez igen fontos dolog, és jelentős előrelépés. Továbbá sikerként könyvelhetjük el egy adott személy megválasztásához kapcsolódó cikkely módosítását is. Eddig csak az a személy rendelkezett hasonló joggal, akinek Romániában van az állandó lakhelye. Az új alkotmány értelmében viszont elégséges egy évből hat hónapot az ország területén tartózkodni az adott személynek”- állapította meg az RMDSZ képviselője.

Márton szerint még most is lehetne javítani a javaslatokon, egyike ezeknek az igazságszolgáltatás. Problémának tartja, hogy egyelőre nem sikerült olyan jellegű reformot keresztülvinni, amely értelmében a bírói hatalom a legerősebb.

EU Tábor Sajtóiroda

2013. július 3.

Marosfő

Címkék: ,