A fényírás váradi szerelmese

A fényírás váradi szerelmese
Nagyvárad – Tóth István fotóművész, a Tavirózsa Fotóklub és a Romániai Fotóművészek Egyesületének elnöke volt a Posticum Váradi tea elnevezésű rendezvénysorozatának vasárnapi meghívottja.

A Posticum Váradi tea elnevezésű rendezvénysorozatának ötödik meghívottja Tóth István fotóművész, a Tavirózsa Fotóklub és a Romániai Fotóművészek Egyesületének elnöke volt. A megszokott időben, de nem a megszokott helyen sorra kerülő eseményen ezúttal is Deák Zsuzsa töltötte be a moderátor szerepét. Az 1951-ben, Tótiban született fotóművész még tisztán emlékszik amikor először került fényképezőgép a kezébe. Az eredmény egy fekete-fehér fotó lett, mely egy tavaszi, frissen felszántott kertet ábrázolt. A nyomdai szakiskolát Bukarestben kezdte el. Egy falubelije szerencsés közreműködésével ugyanebben az időszakban egy csendőrségi parancsnokság fotóriportere lett. Az első tárlatát a 70-es évek derekán szervezte meg.

A kezdetek

Akkoriban a fotósok elszigetelten tevékenykedtek és autodidakta módon fejlesztették magukat. Ezen kívántak változtatni amikor két fotóművész kollegával megalapították a Tavirózsa Fotóklubbot. Az eltelt évek során 49 országgal sikerült kétoldalú kapcsolatot kialakítani. A Fotóklub jelenleg 40 aktív taggal rendelkezik, akik nem csak szakmai, hanem jóbaráti kapcsolatot is fenntartanak. 1990-ben nyert jogi státuszt a Fotóklub, ezt követően egy pereskedés után kapták meg a színház egykori arhívumának helyiségét, mint galériát. A fotóművész mesélt az első kiállításokról, a román és magyar kultúra napja alkalmából szervezett tárlatokról, valamint a biennálékról egyaránt. Elmondta: ebben az időben (de akár napjainkban is) külföld nagy érdeklődést tanusított Románia irányába, ami abban nyílvánult meg, hogy szívesen jöttek fotóművészek Romániába kiállítani.

Egy temető halála

A teázással egybekötött beszélgetésen megtekinthető volt a fotóművész Egy temető halála című tárlata is, mely az Olaszi temető pusztulását ábrázolja. Különlegessége: a szerző 28 évvel ezelőtt kezdte a sírkert pusztulásának folyamatát megörökíteni. Ekkor még nagy bátorság kellett ehhez, hiszen a szekusok figyelték a temetőt. A váradi tárlatnak negatív visszajelzése volt, az érdeklődés is meglehetősen gyér volt, állította a fotóművész. Ehhez képest Marosvásárhelyen vagy Zágrábban – ahol szintén bemutatták a fotókat – hatalmas sikere volt. A tervek szerint a fotók egy állandó kiállítás keretében a barokk palotában lennének kiállítva nagyobb méretben. A legközelebbi Váradi teát március 28.-án, Gyalai István képzőművésszel fogyaszthatják az érdeklődők.

Mészáros Tímea