A felvállalt fiatalság víziói

A felvállalt fiatalság víziói
Andreea Anghel jelenleg Wroclavban élő képzőművész Damaged People (Sérült emberek) című sorozatát hozta el Nagyváradra a Visual Kontakt Egyesület.

 

Öt nagyméretű festmény-installáció fogadta szerda este a látogatókat a nagyváradi Visual Kontakt Egyesület Albacului utca 54. szám alatti galériájában. A szénnel, itt-ott pasztell technikával vászonra festett kompozíciók szexualitástól fűtött női alakokat ábrázoltak. Mindazonáltal nem hagyományos, kétdimenziós festményekről van szó, hiszen az alkotások felső részén faágak, szarvak állnak ki a művekből, ezzel mintegy installációvá alakítva át a kompozíciókat. A technikáról a következőket mondta el a művésznő a megnyitón: „Az egyetlen képzőművészeti hiányosságom, amit az évek során nem tudtam kiküszöbölni, az a szobrászat, de a kortárs képzőművészetben van egy fogás, amit a két dimenzióban dolgozó művészek kísérletezésképpen alkalmaznak, és ez az installáció.”

Önálló tárlat

Andreea Victoria Anghelnek ez az első önálló tárlata Nagyváradon, de fiatal kora ellenére már négy önálló kiállítása volt eddig, legutóbb tavaly Velencében állította ki a most Váradon látható Damaged People sorozatot, amelyről így vallott a megnyitón: „Húsz éves koromban, azaz mintegy másfél évvel ezelőtt kezdtem el dolgozni ezen a sorozaton. Még Kolozsváron kezdtem el, és Wroclavban fejeztem be, ahol minden adott volt a munkához. Mindegyik alkotás egyfajta portré, az én, illetve szűk baráti köröm arcképei, de a sorozat az egész kilencvenes generációt megjeleníti, amelyet nehezen fogadnak el társadalmi, intellektuális szempontból. Műveimben azt ábrázolom, hogy megélem a fiatalságomat és felvállalom ennek a következményeit, mint ahogy az összes ábrázolt személy tulajdonképpen művész, akár tudtán kívül is, mert felvállalja azt, amit csinál.” Andreea Anghel bevallja, hogy festményeiről kiérződik a túlfűtött szexualitás, ami hat az emberekre, ugyanakkor ezek a képek egyfajta szűrőként is funkcionálnak, hiszen nyitottságot igényelnek a befogadók részéről.

Pap István