A feltörő víz eloltotta a tüzet a nagymajtényi földgázkútnál

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A földből feltörő nagy mennyiségű víz eloltotta a tüzet a nagymajtényi (Moftinu Mare) földgázkútnál. Az új kútfejet még nem szerelték fel, a tűzoltók készen állnak arra, hogy újragyújtsák a lángot, ha szivárgó gázt észlelnek – tájékoztat a szociális hálón a helyi katasztrófavédelmi felügyelőség.

A tűzoltóknak csütörtökön sikerült eltávolítaniuk a több mint két hete lángban álló nagymajtényi földgázszonda kútfejét – tájékoztatott a Szatmár megyei katasztrófavédelmi felügyelőség közleménye. Az idézett forrás szerint minden fémvázat sikerült eltakarítani a tűzből és egy különleges vágószerkezettel levágták a gázkútfejet. Ezt egy új kútfejjel helyettesítik, amely után megkísérelhető a kút elzárása – írta a dokumentum.

A nagymajtényi földgázkút december 18-án gyúlt meg. Daniel Dragne, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség főkapitánya azt nyilatkozta, hogy a kutat nem oltották el, mert az azzal a veszéllyel járt volna, hogy ‘robbanékony gázkeverékek’ alakulnak ki, amelyeket esetleg lakott területek fele sodort volna a szél.

www.agerpres.ro