A felnőttkor lelki érettséget jelent

A felnőttkor lelki érettséget jelent
Nagyvárad – A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium végzősei csütörtök délután tartották hagyományos nagykorúsítási ünnepségüket. Ez az első végzős generáció, mely már az ötödik osztályt is ebben az iskolában kezdte.

Zsúfolásig megtelt a Partiumi Keresztény Egyetem díszterme a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium tizenkettedikes diákjainak nagykorúsítási ünnepsége alkalmából. A felekezeti tanintézet vezetősége és tanári közössége mellett sok szülő, rokon és barát is kíváncsi volt a végzősök műsorára és az osztályfőnökök elbúcsúztatására. Ugyanakkor az egyházkerület is képviseltette magát az ünnepségen és jelen volt Tőkés László volt református püspök, jelenlegi EP alelnök is. Az egész estés műsor a 9-11 osztályos diákok által előadott palotás tánccal vette kezdetét, majd Kövendi István iskolalelkész áhítata következett. Az igehirdetés vezérgondolata az volt, hogy a nagykorúság nem a testi, hanem a lelki érettségben mutatkozik meg. Ennek jegyében az iskolalelkész azt tanácsolta a fiataloknak, hogy ne a fizikai világban éljék meg felnőtté válást, hanem a lelki gazdagságban.

Ünnepi pillanatok

A két tizenkettedikes osztály először egy angol valcert mutatott be közösen, majd előadták humoros jelenetekből álló zenés műsorukat, melyből nem hiányozhattak a tanárparódiák sem. Míg a matematika-informatika szakos 12. A (Osztályfőnökök: Kovács Abigél és Debrenti Attila) műsorában a humor dominált, addig a teológia szakos B. osztály (Osztályfőnök: Kozma Márta) előadása líraibb hangvételű volt. A matek-infósok produkciójának keretét egy tanár vs. diák „focimérkőzés” adta, melyből a végén a diákok kerültek ki győztesként. A teológia szakosok műsorában több alkalomhoz illő dal csendült fel. A diákok meghatódottan mondtak köszönetet az osztályfőnököknek a több éves türelemért, megértésért és támogatásért. A megható percekben a diákok az iskolához, illetve egymáshoz való ragaszkodása volt érezhető, annál is inkább, mivel ez az első olyan generáció, mely az ötödik osztálytól kedve a református gimnáziumban tanult. A maturandusz legünnepibb pillanatában a díszmagyar ruhába öltözött diákok egyenként színpadra hívták a tanárokat, majd az osztályfőnökök kitűzték a szalagokat a végzősöknek. Végül az ünnepség az iskolában tartott állófogadással zárult.

Mészáros Tímea