A Fekete Sas palota belső felújítása

Akt.:
A Fekete Sas palota belső felújítása
Kedden elkezdődött a nagyváradi Fekete Sas palota belső falainak, tetőszerkezetének és nyílászáróinak a felújítása.

A 820 ezer euró értékű munkálat kivitelezési ideje öt hónap – mondta a helyszínen Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere. Az impozáns váradi palota passzázsának falfelújítási munkálatait már el is kezdte a kivitelező Constructorul Salard cég, és öt hónap áll rendelkezésére, hogy befejezze a falak, az üvegtetőzet és nyílászárók felújítását. A kivitelezési terv értelmében a falakon eredeti díszítőelemeket keresnek a restaurátorok, hogy lehetőleg minél több eredeti díszítést lehessen megőrizni, mondta Malan. A kivitelező tíz éves garanciát vállal az általa elvégzett munkálatra, tette hozzá az alpolgármester, akinek reményei szerint hamarosan elkezdődhet a padlózat felújítási munkálata is.

Újramozaikolás

Mircea Malan bejelentette, hogy az önkormányzat egyoldalúan szerződést bontott a mozaikolási munkálatot magára vállaló Marconst céggel, mert elfuserálta a rábízott feladatot. Az alpolgármester felidézte, hogy 2013 júniusában nem vették át a munkálatot, és azt kérték a kivitelezőtől, hogy kilencven napon belül öntse újra a passzázsban a mozaikburkolatot, ami azonban nem történt meg azóta sem, „ezek után, hogy le tudjuk zárni ezt az európai uniós finanszírozású projektet, úgy döntöttünk, hogy egyoldalúan szerződést bontunk, és elemezni fogjuk annak lehetőségét, hogy pert indítsunk a cég ellen a késedelmi büntetések behajtására” – fogalmazott Malan. Hozzátette, hogy egy nappal korábban a város átvette a Marconst által megfelelően elvégzett infrastrukturális munkálatokat.

Szorít a határidő

Az alpolgármester a továbbiakban kifejtette, hogy módosítják a passzázs mozaikolásának műszaki tervét a minőségi rehabilitáció érdekében. Igyekeznek kiiktatni például a beton használatát, melynek összehúzódása nyomán keletkeztek a repedések a burkolaton. Ehelyett költségesebb, de tartósabb technológiát, rugalmas gyanták használatát akarják előírni. Az már biztos, hogy a Marconst által befizetett 200 ezer lejes garanciát nem fizetik vissza a cégnek, hanem az új mozaikolásra fogják fordítani. Az alpolgármester a továbbiakban kifejtette, hogy a Marconsttal csak a passzázs padlózatának felújítására kötöttek szerződést, ami nem tartalmazta a szegélyek és a helyiségekbe vezető lépcsők felújítását, ezért ezek, valamint a Columbus bár mellett az udvarba vezető részen további 120 négyzetméternyi padlózat felújítására egy külön műszaki tervet készítenek, és e két munkálatra egyszerre írnak ki közbeszerzési eljárást összesen 430 ezer euró értékben. Malan hangsúlyozta, hogy a szegélyek és az új padlózat-szakasz rehabilitációjára nincs uniós forrás, ezért ezt a munkálatot saját költségén végezteti el a város. Malan kifejtette, hogy egy-két héten belül elkészül a két műszaki terv, és azt követően máris meghirdethetik a közbeszerzési eljárást. Arra az újságírói kérdésre, hogy mikor készül el a passzázs teljes felújítása, Mircea Malan elmondta: „Ma már nem léteznek alternatív megoldások, a körülmények arra kényszerítenek, hogy december 31-ig befejezzük a munkálatokat” .

Pap István