A "fekete március" bűnöseinek megnevezését követelték Marosvásárhelyen

A tények fel nem tárása és a bűnösök meg nem nevezése miatt húsz évvel a “fekete március” után is igazságtalanul rásütik a romániai magyar közösségre a kollektív bűnösség bélyegét – áll abban a felhívásban, amelyet péntek este Marosvásárhelyen olvastak fel az egykori véres események évfordulóján rendezett felvonulás, az Igazság Fáklyás Menete résztvevői előtt.

1990. március 19-én és 20-án véres összecsapások voltak magyarok és románok között az erdélyi nagyvárosban.
    Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által szervezett fáklyásmenetet Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke vezette.
    A fáklyát és gyertyát tartó felvonulók a Kultúrpalota előtt gyülekeztek, ahol a szervezők felhívását Kincses Előd ügyvéd, a két évtizeddel ezelőtti események egyik ismert alakja magyar, Smaranda Enache, a Pro Europa Liga elnevezésű civil szervezet társelnöke pedig román nyelven olvasta fel. Smaranda Enache előtte magyarul megállapította, hogy a tömegben olyan egyenruhásokat is lát, akik nem képviselik a most felvonulók ügyét, ezért “nincs joguk itt lenni”. Az MTI tudósítójának elmondta, hogy magyar gárdistákra gondolt.
    A felolvasott dokumentumban leszögezték: a civil társadalom, az életben maradt áldozatok és a sajtó többszöri sürgetése ellenére a mai napig nem lehetett megtudni az igazságot az 1990. márciusi marosvásárhelyi eseményekről. Nem tárták még fel a teljes igazságot az 1989. decemberi forradalomról és az azt követő bányászjárásokról sem.
    Ez utóbbiak ügyében a közelmúltig titkosított dossziékat újranyitják, s emiatt a romániai közvélemény bizakodni kezdett, de a marosvásárhelyi márciussal kapcsolatosan ez nem történt meg – áll a felhívásban, amely emlékeztet: egy szót sem lehet hallani azokról, akik annak idején Marosvásárhelyre utaztatták a helyi lakosság megfélemlítése és megveretése céljából a környező falvak parasztjait.
    A tények fel nem tárása és a bűnösök meg nem nevezése miatt húsz évvel a “fekete március” után is igazságtalanul rásütik a romániai magyar közösségre a kollektív bűnösség bélyegét, és ez egy demokratikus társadalomban elfogadhatatlan – szögezik le a dokumentum szerzői. Az igazság kiderítése érdekében és a törvény előtti egyenlőség követelményének megfelelően azonnal újra kell kezdeni a nyomozati eljárást a marosvásárhelyi konfliktus megszervezői ellen – szögezték le a felhívás összeállítói.