Járványügyi intézkedések

2021.09.23. 13:26

Nem korlátozzák már az éjszakai kijárást a beoltottak számára a fertőzöttebb településeken

Romániában feloldották a fertőzöttebb települések éjszakai kijárási korlátozásait a koronavírus ellen beoltottak számára.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A román kormány csütörtökön elfogadott határozatában ugyanakkor módosította azokat a fertőzöttségi küszöbértékeket, amelyek felett korlátozzák az éjszakai kijárást. Ezentúl azokon a településeken vezetnek be hétvégenként (pénteken, szombaton és vasárnap) kijárási tilalmat, amelyeken az utolsó 14 napon a lakosság több mint 6 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést (az eddigi küszöb 4 ezrelék volt). Ott, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 7,5 ezreléket, hétköznap is csak alapos indokkal és munkahelyi igazolással, vagy saját felelősségére előre megírt nyilatkozattal szabad 20 és 5 óra között elhagyni a lakást.

A bukaresti kormány csütörtöki határozata értelmében a kijárási korlátozás immár nem vonatkozik azokra, akik legalább tíz napja megkapták a koronavírus elleni oltás második – vagy az egydózisú oltás egyetlen – adagját és ezt oltási igazolással, vagy az uniós digitális COVID-igazolvánnyal tanúsítják.

A kijárási korlátozások idején az adott településeken az üzleteknek 18 és 5 óra között zárva kell tartaniuk.

Romániában továbbra is csak uniós védettségi igazolással szabad belépni a vendéglátóhelyekre, színházakba, mozikba és sportlétesítményekbe azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta túllépte a 3 ezreléket. Ezt a rendelkezést most a bevásárló központokban helyben fogyasztható élelmiszert árusító vállalkozásokra is kiterjesztették, ugyanakkor az előírás alsó korhatárát az eddig 6-ról 12 évre emelték.

Az egyedi QR-kód alapján ellenőrizhető védettségi igazolást azok igényelhetik – és tölthetik le, vagy nyomtathatják ki maguknak –, akik legalább tíz napja megkapták az oltást, friss negatív teszttel rendelkeznek, vagy legfeljebb fél éve gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből.

A bukaresti kormány azt követően módosította a kijárási szabályokat, hogy a temesvári polgármester szót emelt a beoltottakat is sújtó korlátozás ellen. Dominic Fritz azzal érvelt, hogy a járvány negyedik hulláma egyértelműen a beoltatlanoknak tulajdonítható és nem lehet az oltási hajlandóságot úgy növelni, ha azokat is karanténnal büntetik, akik beoltatták magukat.

Közben országszerte továbbra is minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed a járvány: csütörtökön ismét több mint hétezer új fertőzésről és újabb 113 halálesetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, mindkét adat több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A kórházakban kezelt fertőzöttek száma csütörtökön meghaladta a kilencezret, az intenzív terápián ápolt súlyos fertőzötteké elérte a 1067-et.

Az új járványügyi intézkedések, pontokba foglalva:

- a jelenlegi 4 ezrelékről 6 ezrelékre emelkedik a fertőzöttségi rátának az a küszöbértéke, amely fölött hétvégi (pénteki, szombati és vasárnapi) éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be a településeken;

- a jelenlegi 4 ezrelékről 6 ezrelékre emelkedik a fertőzöttségi rátának az a küszöbértéke, amely fölött a kereskedelmi és szolgáltató egységek nyitvatartási idejét 5–18 óra közé korlátozzák;

- a jelenlegi 6 évről 12 évre módosul az az életkor, amely alatt a gyerekeknek nincs szükségük negatív PCR- vagy antigénteszt-eredményre ahhoz, hogy bizonyos szolgáltatásokban részesüljenek azokon a településeken, ahol ez ehhez a feltételhez kötött;

- a bevásárlóközpontokban elkerítik az ételudvarokat, amelyekbe csak beoltott, negatív teszteredményt felmutató vagy a fertőzésen átesett személyeket engednek be;

- az uniós digitális COVID-igazolvánnyal rendelkező személyek mentesülnek a kijárási tilalom alól a 6 ezrelékesnél nagyobb fertőzöttségi rátájú településeken.

A kormányhatározat a Hivatalos Közlönyben való megjelenésekor lép hatályba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában