A Dohánymentes 2035 Kezdeményezés nyílt levélben kéri minden dohányipari termék reklámozásának betiltását

A Dohánymentes 2035 Kezdeményezés nyílt levélben kéri minden dohányipari termék reklámozásának betiltását
Nyílt levélben kéri több mint 350 civil szervezet a parlamentet és a kormányt, hogy sürgősen tiltsák meg törvényben mindenféle dohányipari termék reklámozását vagy népszerűsítését.

A Dohánymentes 2035 Kezdeményezés – Románia első dohányzásmentes nemzedéke nevet viselő civil mozgalom több száz tagszervezete úgy fogalmaz a nyílt levélben: erkölcsi és törvényes kötelességüknek érzik, hogy olyan környezetet teremtsenek a felnövő generációknak, amely segíti őket megmaradni nemdohányzóknak. Az aláírók az Egészségügyi Világszervezet dohányzást visszaszorító keretegyezményére is hivatkoznak, amelyet Románia a 2005/332-es törvény révén emelt be a hazai jogszabályrendszerbe, és amely tiltja a dohányipari termékek reklámozását.

A Kezdeményezés adatai szerint más európai országokhoz képest Romániában a gyerekek jóval nagyobb arányban cigarettáznak. A becslések szerint a 13 és 15 év közötti iskolások 11,2%-a rendszeresen dohányzik, azaz bevallásuk szerint az utóbbi 30 nap alatt rágyújtottak. Ez azt jelenti, hogy ezen korosztály körülbelül 70.000 tagja rövidesen naponta fog dohányozni – olvasható a nyílt levélben.

A fiatalokat nagy arányban a tetszetős cigarettásdobozok, a boltokban lévő fényes, szembetűnő reklámtáblák vonzzák, ráadásul könnyen megközelíthető elhelyezésük arra ösztönzi a kiskorúakat és fiatalokat, hogy kipróbálják a cigarettázást – állítják az aláírók.

www.agerpres.ro