A Dnyeszer-menti szakadárok egy román térképészeti repülő miatt riadóztatták légelhárításukat

A Dnyeszer-menti szakadárok egy román térképészeti repülő miatt riadóztatták légelhárításukat
© Egy Diamond DA-42. Képünk csak szemléltetés.
Egy térképészeti tevékenységet végző román kisrepülő miatt helyezték harci készültségbe légelhárításukat a napokban a Moldovai Köztársaság orosz többségű Dnyeszter-menti szakadár területének hatóságai – erősítette meg pénteken a bukaresti külügyminisztérium.

A tansznisztriai kormány védelmi minisztérium közölte, hogy az úgynevezett Dnyeszter-menti Köztársaság (amelynek önállóságát egyetlen ország sem ismeri el) légterébe április 4-e és 27-e között több ízben egy Diamond DA-42 típusú, Romániában bejegyzett repülőgép hatolt be engedély nélkül, és katonai létesítményeket közelített meg, emiatt teljes harci készültségbe, lőállásba helyezték a légelhárító egységeket.

A román külügyminisztérium elismerte, hogy a Dnyeszter-menti válság rendezésére alakult közvetítőcsoport transznisztriai képviselője tiltakozó levelet küldött az ügy miatt Románia chisinaui nagykövetének. Bukarest szerint egy nemzetközi tenderen nyertes román magánvállalkozás kisrepülője valóban térképészeti felmérést végzett a moldovai légtérben, az ország domborzatának digitális modellezése érdekében. Bukarest szerint azonban Chisinau ennek minden fontos részletéről időben tájékoztatta a moldovai biztonsági övezet légterét felügyelő egyesített irányító központot

Az orosz többségű, a Dnyeszter folyótól keletre fekvő terület 1990-ben vált ki a többségében román nyelvű Moldovai Köztársaságból, és 1992-ben 15 ezer halottat követelő háborút is vívott vele. A szakadár területen azóta is orosz csapatok állomásoznak. Moldova és a Dnyeszteren túli területek konfliktusának rendezésére egy úgynevezett 5+2 csoport alakult, amelyben az érintett felek mellett Oroszország, Ukrajna és az EBESZ, valamint az Egyesült Államok és az Európai Unió vesz részt.