A Discovery Campus Temesváron

A Discovery Campus Temesváron
Ez év szeptemberében Kelet-Közép Európába látogat az egyik legjelentősebb, nemzetközi dokumentumfilmes képzési program. A Discovery Campus meghívja a filmkészítőket a Temesváron megrendezendő Nyílt Képzésre (Open Training Session)

A 2007. szeptember 14-16-i hétvégén szeretettel várunk minden filmes szakembert és a dokumentumfilm-készítés feltörekvő tehetségeit a Discovery Campus Nyílt Tréningnapjain Temesváron. A jelentkezők az alábbi címen regisztrálhatják magukat:

 http://www.discovery-campus.de/v2/page/symposia/symposia_register/34/ – az itt található regisztrációs nyomtatványt kell kitölteni és elfaxolni a Discovery Campus részére 2007. szeptember 7-ig.

 

Az idei év témája “Fordulj kelet felé a nemzetközi koprodukciók keresztútján”. A Kelet-Közép Európából érkező dokumentumfilmesek most első alkalommal nyerhetnek közvetlen betekintést a világ dokumentumfilm-iparának színfalai mögé. A temesvári Nyílt Képzésre közel 100 szakember, továbbá kiváló történetmesélők és vezető szerkesztők látogatnak el a világ legjelentősebb televíziós hálózatainak képviseletében (Discovery Channel, The Sundance Institute, Channel 4, ARTE, ZDF, ORF, HBO).

 

A temesvári Discovery Campus egyedi lehetőséget kínál arra, hogy a világ különböző tájairól érkező szakemberek és dokumentumfilm-készítők új kapcsolatokat létesítsenek.

 

 

Mi a Discovery Campus?

A Discovery Campus olyan európai szintű, szakmai-képzési kezdeményezés, amely nemzetközi koprodukcióban készült minőségi dokumentumfilmeket mutat be a nagyközönségnek. A kezdeményezés 1998-ban indult, és az évek során jelentős hírnevet és elismerést szerzett a nemzetközi filmvilág képviselői körében.

A Discovery Campus a szakmabeliek és a feltörekvő tehetségek részére dokumentumfilmes tapasztalatokat és ismereteket ad át nemzetközi szinten végzett munkájukhoz. Műhelymunkák, szemináriumok, szimpóziumok és egy tízhónapos mesterkurzus keretében a Discovery Campus kijelöli a helyes irányt, továbbá a legalapvetőbb, gyakorlati módszerekkel mutatja be a dokumentumfilm-készítés nemzetközi szabványait és alapvető szabályait.

A Discovery Campus programja rugalmasan reagál a jelenlegi piaci trendekre, kiszolgálva ezzel a kreatív tehetségek és a médiaipar igényeit.

 

Filozófia

Amint a hagyományos televíziózás egyre inkább széleskörű, interaktív média-játéktérré alakul át, ugyanez igaz a non-fiction műfajra is, ugyanezen az átalakuláson megy keresztül. Gyakran nehéz számba venni, hogy a valós világ különböző történetei milyen formákban és méretekben jelennek meg manapság. Élénk, tényeken alapuló műsorszóró piac jelent meg a dokumentumfilm-készítők és a nyilvános műsorszórók közötti hagyományos szövetség mögött. A tartalom iránti egyre növekvő igény kielégítése érdekében az újonnan megjelenő, nemzetközi vállalatoknak gyakran kell partnerkapcsolatot keresniük műsorszórókkal csakúgy, mint hagyományos, regionális állomásokkal a világ minden táján.

A dokumentumfilmek nézői körében jelentkező elvárások széles körénél csak azok a projektek változatosabbak, amelyeket a megrendelő szerkesztők a tényszerű televízió vonatkozásában elképzelnek.

Az Egyesült Államokon vagy az Egyesült Királyságon kívüli producerek, szerzők, igazgatók és megrendelő szerkesztők számára még mindig nehéz sikeressé válni a nemzetközi piacon annak ellenére, hogy képesek a történetmesélés erős hagyományaira, a kiváló filmkészítők ötlettárára és Európa kulturális változatosságára építeni. A Discovery Campus célja ennek megváltoztatása.

 

Finanszírozás

A Discovery Campus a németországi Münchenben bejegyzett non-profit szervezet. 1998-ban indították német médiavállalatok, majd 2003-ban csatlakoztak hozzá kiválasztott európai dokumentumfilm-társaságok. A Discovery Campus támogatója és finanszírozója az Európai Unió MEDIA Plus Programja, német és európai film- és médiaalapítványok, állami és magán műsorszórók, gyártó és terjesztőcégek, helyi, regionális és országos hatóságok, valamint az európai dokumentumfilm-szektorban tevékenykedő intézmények.

 


Ajánlatok

1. Discovery Campus Mesterkurzus

A Discovery Campus Mesterkurzus (DCM) egy egyedi továbbképző kurzus európai dokumentumfilm-készítők, producerek és megrendelő szerkesztők részére. Új és kivételes lehetőséget biztosít szakembereknek és feltörekvő, tehetséges filmrendezőknek arra, hogy megtalálják az utat a dokumentumfilmek nemzetközi piaca felé. Minden évben nemzetközi filmrendezők, producerek és szerkesztők küldhetnek be dokumentumfilmekre vonatkozó javaslatokat. Minden évben 15 javaslat kerül kiválasztásra, és a szerzők egyedi lehetőséget kapnak azok kidolgozásra a nemzetközi műsorszóró szektor legjobb szakembereivel karöltve. A Mesterkurzus négy, egyhetes műhelymunkára tagolódik, amelyekre tízhónapos időtartamban kerül sor. A résztvevők rálátást nyerhetnek a nemzetközi piacra készülő dokumentumfilmes programok fejlesztésére, előállítására és terjesztésére. A kurzust egy végső pitching tréning zárja. Ezenkívül a résztvevők nemzetközi szimpóziumokat is látogathatnak a Discovery Campus szervezésében, amelyre a műhelymunka után kerül sor, és amely kapcsolatépítési (networking), valamint tanulási lehetőségeket biztosít.

A Discovery Campus minden európai dokumentumfilmes szakembert és feltörekvő tehetséget szívesen lát a jövő évi Mesterkurzuson. A jelentkezési feltételek: az országuk dokumentumfilmes piacának alapos ismerete, egy vagy két, nemzetközi közönségnek szóló, színvonalas befejezett dokumentum projekt, nyitottság az új dolgok befogadására, az angol nyelv alapos ismerete. Az alsó korhatár 22 év.

A jelentkezéseket 2007. szeptember 30-ig kell elküldeni a Discovery Campus címére Németországba, és a következőket kell tartalmaznia:

Ø          Aláírt jelentkezési lap

Ø          Expozé (dokumentumfilm-terv)

Ø          Önéletrajz és filmográfia

Ø          Indoklás

Ø          Bemutatkozás

Ø          Korábbi munkák

 

A jelentkezési lapok, valamint további információk a Discovery Campus jövő évi Mesterkurzusára vonatkozó “Felhívásról” az alábbi címen találhatók:  http://www.discovery-campus.de/v2/page/masterschool/

 

2. Discovery Campus Nyílt Képzések

Ezek a nyilvános szimpóziumok, avagy Nyílt Képzések (Open Training Session), olyan hétvégi konferenciák, amelyek széleskörű, szakmai érdeklődéssel bíró közönségnek szerveződnek. A Nyílt Képzés előadásokat, esettanulmányokat és panelbeszélgetéseket, valamint kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket kínál.

 

Az idén a 3. Discovery Campus Nyílt Képzésre a romániai Temesváron kerül sor, és az esemény szervezésében részt vesz a DocuMentor, a Dokumentumfilm-készítők Romániai Szövetsége. A képzés szeptember 14-én, pénteken, 14.00 órakor kezdődik, és szeptember 16-án, vasárnap, 17.00 óráig tart. A Discovery Campus olyan kiváló történetmesélőket és vezető  szerkesztőket hívott meg Temesvárra, akik a televíziózás határait feszegetik. Az esemény során megtárgyalunk szokatlan és vitatott műsorszórási döntéseket, felfedjük az irányvonalakat, és új utakat keresünk a nagyközönség elérése érdekében. Ennél azonban még sokkal többről is szó lesz!

 

A Temesváron megrendezett 3. Nyílt Tréningnapok eseményein bárki részt vehet. Az alábbi címen regisztrálhatják magukat a jelentkezők: http://www.discovery-campus.de/v2/page/symposia/symposia_register/34/

 

A részvétel díja:

Szabvány részvételi díj (étkezéssel együtt): 140 euró

Kelet-Európaiaknak és hallgatóknak (étkezéssel együtt): 95 euró

 

Szeretettel várunk mindenkit Temesváron szeptember 14. és 16. között. Ne hagyja ki a lehetőséget, hogy új kapcsolatokat alakítson ki a világ minden tájáról érkező szakemberekkel!

 

Donata von Perfall, a Discovery Campus igazgatója a következőt nyilatkozta: “Nagy örömünkre szolgál, hogy a Discovery Campus Kelet-Közép Európába jön. Ez megerősíti érdeklődésünket Európa ezen régiója iránt. A temesvári Nyílt Képzés minden látogatónak bemutatja az európai dokumentumfilmezés jelenlegi trendjeit. Különleges lehetőség nyílik továbbá találkozásokra a dokumentumfilm-szektor legkiválóbb műsorvezetőivel, producereivel és megrendelő szerkesztőivel. Szeretnénk, ha minél több kelet-közép-európai szakember látogatna el Temesvárra, hogy részt vegyen ezen az izgalmas tréninglehetőségen, továbbá hogy jelentkezzen a jövő évi Discovery Campus mesterkurzusra.

Címkék: