A dingók a legősibb kutyák

Az Ausztráliában élő dingók és közeli rokonuk, az Új-Guineában előforduló éneklő kutyák a legősibb kutyafajták Földünkön – állapította meg egy nemzetközi kutatás a legújabb a DNS-vizsgálatok eredményei alapján.

Az AFP csütörtöki híradása szerint a vizsgálatban 85 különböző fajtájú kutya csaknem példányát, valamint több száz farkast teszteltek a tudósok. A nemzetközi kutatás eredményeit a Nature című tudományos magazinban jelentették meg. “Eredményeink azt támasztják alá, hogy a dingó határozottan eltér az összes többi modern kutyafajtától” – mondta a vizsgálat társszerzője, Alan Wilton az ausztráliai Új-Dél-Wales tagállamban, a Sydney Egyetem kutatójaként a francia hírügynökségnek nyilatkozva.

A dingók és az éneklő kutyák évszázadokon át a többi kutyafajtától elválasztva fejlődtek ki, és feltehetően a házikutyából visszavadult fajták. A dingó a kutatók szerint mintegy 5 ezer éve Indonéziából, emberek révén érkezett Ausztráliába, de előfordul Délkelet-Ázsiában is.

A dingó életmódja a farkaséhoz hasonló. Főleg erszényes emlősökre vadászik, de elfogyaszt madarakat, hüllőket, rovarokat és dögöt is. Lesből támad. Nehezen szelídül, az ember társaságát nem kedveli. A dingók családi kötelékben élnek, melyet megvédenek a behatolóktól. Ha gazdag a táplálékkínálat, olykor csatlakozhatnak egy falkához. Ha viszont szűkös az élelem, elzavarják az idegent. Ausztráliában a juhnyájak hóhéraként ismert, ezért a farmerek kíméletlenül pusztítják a dingókat.