A digitális szakadék csökkentése a szaktárca prioritása 2008-ban

2008. január 8-án, kedden Borbély Károly az RMDSZ bukaresti Elnöki Hivatalában vett részt sajtótájékoztatón, ahol bemutatta a média képviselőinek az általa vezetett szaktárca prioritásait.

A város és a vidék közötti digitális szakadék csökkentését nevezte meg Borbély Károly miniszter a Távközlési és Informatikai Minisztérium idei legfontosabb prioritásaként. Ennek részét képezi a nagy sikerrel elindított Tudásalapú Gazdaság Program, amelynek keretén belül a romániai vidéki települések 20 százalékát informatizálták. Ugyancsak a digitális szakadék csökkentését kívánja segíteni a WiMax technológia, amelynek a licenc-kiadása várhatóan tavasszal befejeződik.

A WiMax új szélessávú vezetéknélküli technológia, amely lehetőséget ad arra, hogy eddig internettel gyéren ellátott vidékeket is a hálóra kapcsoljanak, egyszerűen és olcsón, a technológia ugyanis több száz kilométeres körben hozzáférést biztosít, és néhány bázisállomással egészen nagy városok is lefedhetőek.

Borbély Károly elmondta, hogy a holnapi  kormányülésen memorandumot nyújt be, az 112 sürgősségi hívószámmal kapcsolatos problémáról. A dokumentumban azokat a lépéseket vázolják, amelyek februárig megtehetőek: az illetékes intézményekkel közösen kell lépni és teljesíteni azokat a feltételek, amelyeket az Európai Bizottság kér: a telefonszolgáltatók és a STS szoftvereinek összehangolása, költségvetés kialakítása, a rendszer működőképességének biztosítása – magyarázta a távközlési és informatikai miniszter.

A Távközlési és Informatikai Minisztérium másik prioritását a strukturális alapok sikeres lehívása képezi. Az európai uniós pénzalapokból rendelkezésre álló összeg a 2007-2013 közötti időszakban 383 millió euró, így a szükséges önrésszel együtt, lehetőség nyílik közel 550 millió eurós befektetések megvalósítására  az IT&C területén.  Az uniós pénzalapokból pályázhatnak úgy a hazai cégek, mint az önkormányzatok az IT&C ágazaton belüli projektek megvalósítására. A távközlési tárca által kezelt strukturális alapok a gazdaság versenyképességének növelését célzó Operatív Program részét alkotják, és az információs technológiai és távközlési fejlesztéseket biztosítják a magánszféra és közintézmények számára.