A deportáltakra emlékeztek

A deportáltakra emlékeztek
Nagyvárad – A hétvégén a Német Demokrata Fórum területi szervezete találkozót rendezett a volt deportáltak számára. A kapucinus templomban Exc. Böcskei László megyés püspök mutatott be misét.

 

A hétvégén a Német Demokrata Fórum területi szervezete találkozót szervezett a volt deportáltak és hozzátartozóik számára, melynek keretében vasárnap délben megemlékező szentmisét tartottak a váradi kapucinus templomban az elhunyt deportáltak, valamint az NDF meghalt tagjai emlékére. A szertartás kezdetén Helene Vodă elnökasszony arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét: Nagyváradról, illetve Bihar megyéből a második világháborút követően 546 személyt- férfiakat és nőket, időseket és fiatalokat egyaránt- hurcoltak el a volt Szovjetunióba, az ország újjáépítése érdekében. Hideg és nagyon nehéz életkörülmények vártak a deportáltakra, 116-an közülük ott maradtak, s ismeretlen sírokban nyugszanak. Jelenleg 44-en élnek, valamennyiük tiszteletet érdemelnek helyállásukért, noha naponta felteszik maguknak a kérdést: miben hibáztak, hogy ilyen sors jutott nekik osztályrészül? A Fórum vezetője ugyanakkor sok egészséget kívánt az életben maradottaknak és az NDF valamennyi tagjának, annak reményében, hogy még sok ideig maradnak köztünk.

 

Bátorítás

 

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt, majd német nyelvű szentmisét mutatott be Exc. Böcskei László római katolikus megyés püspök. Hangsúlyozta: fontos, hogy minden évben az egyik januári vasárnapon azokra emlékezzenek, akiknek az életében súlyos és maradandó nyomokat hagyó események történtek. Megjegyezte: mivel a Bánságból érkezett, sok ilyen szentmisén, szertartáson vett részt, sajnos azonban egyre kevesebb az élő tanúk száma. Egy kilencvenes évekbeli szibériai utazását is felelevenítette, ahol sok olyan svábbal találkozott, akiknek a dialektusából kitünt, hogy innen származnak, és meglepő optimizmus jellemezte őket. Ezzel a példával a főpásztor bátorította a jelenlevőket, azt emelve ki, hogy az Úr akaratából az élet titkához a szenvedések és a megpróbáltatások is hozzátartoznak, a keresztény ember feladta pedig az, hogy hittel és reménységgel tekintsen a jövőbe.

A mise végén Mârț Mihály tb. esperes, plébános mondott köszönetet az egyházmegye vezetőjének, amiért igent mondott a meghívásra.

 

Ciucur Losonczi Antonius