A Demokrácia-vonalon érkezett bejelentésekből

Egész nap izzott a Tőkés László kampánycsapata által létrehozott demokrácia-vonal, mely a választás során tapasztalt csalások és visszaélések bejelentésére szolgált. Budapesttől Bereckig számos törvénybe ütköző esetet jelentettek munkatársainknak, alább a kirívó eseteket összesítjük.

Hargita megye

Már november 23-án érkezett bejelentés a demokrácia-vonalra. Még kampányidőszakban Csíkmadarason plakátoló embereinket követte egy autó, amelynek utasai rögtön az önkéntesek távozása után leszaggatták a független jelölt plakátjait. Az autó rendszámát felírták a szemtanúk, a feljelentést követően azonosította a helyi rendőrség: a HR 04 FDX rendszámú fehér papucs-Dacia a polgármesteri hivatal tulajdonában van. Gyergyószentmiklóson a központi nagy katolikus templomban tartott szentmisén Vékony Imre plébános arra intette híveit, nehogy Tőkés Lászlóra szavazzanak. A bejelentések szerint Székelyudvarhelyen akadályoztatták a választópolgárokat: a 35-es körzetben (Bányai János iskola) nem voltak kijelölve az útvonalak az épületen belül a termek felé. A demokrácia-vonalat hívó választó megtalálta a népszavazásnak otthont adó helyiséget, ahol az EP-választás helyszíne felől érdeklődött. Az urnabiztosok azt válaszolták: az európai parlamenti választásra csak a későbbiekben, érvényes népszavazás után kerül majd sor. Ennek ellenére sikerült megtalálni a másik szavazóhelyiséget, ahol szintén arról próbálták meggyőzni a választót, hogy nem kell választani, és csak hosszas vitázás után élhetett szavazati jogával.

Bihar megye

Nagyváradon a Simion Barnutiu utcában telefonkönyvből hívták fel a magyarokat, és felszólították őket, hogy szavazzanak az RMDSZ-re, jelentette egyik érintett. Ugyancsak Nagyváradon – a 38-as körzetben – lehetetlen volt Tőkés Lászlóra szavazni, mert egyszerűen nem szerepelt a szavazólistán. (A szavazólapot ugyanaz a hölgy adta, aki az RMDSZ tagdíjat is szedi.) Az urnabiztos nem volt hajlandó újabb lapot adni, mert, mint mondta, nem lehet kétszer szavazni. Nem volt tinta a nagyváradi Ady Endre Líceumban berendezett szavazókörzet pecsételőjén, az ezt szóvá tevők azt a választ kapták, hogy pecsételjenek vele még egyszer. Értesüléseink szerint a nagyszalontai baptista öregotthonban a mozgó urnát hordozó urnabiztos szavazott a beteg emberek helyett.

Kolozs megye

A kisbácsiak 17 és 17,30 között látták, amint a helyi RMDSZ-elnök, Deák Ferenc szállította a mozgóurnát a saját autójával. Deák nem tagja a választási bizottságnak. A kolozsvári Emil Petrovici utcában is népszavaznia kellett annak, aki az EP-választáson szeretne részt venni.

Maros megye

Marosvásárhelyről többen jelezték, hogy szervezetlenség van, nincsenek útbaigazító nyilak, csak a referendumos termek ismertek, az EP-választás termeit kérdésre is alig mondják meg, a falon lévő mintapéldányok mindegyike áthúzva van kifüggesztve, kivéve az RMDSZ-é, sugallva ezáltal, hogy arra pecsételjenek. Kali Jenő székesi lakos (a település Nagyernyéhez tartozik) bejelentése szerint olyan sötét volt a szavazófülkében, hogy alig látott. A bizottság elnöke, egyedül, este 7 óra után indult el a mozgóurnával az idősebb lakosokhoz.  A bizottságban három RMDSZ-es, és egy Nagy Romániás képviselő volt. Marosvásárhelyen a 27-es körzetben egy idős, szinte világtalan hölggyel nem mehetett be a fülkébe a hozzátartozója. Annak ellenére, hogy a néni világosan közölte, kire kívánja adni a voksát, a szavazóbizottsági elnök, aki bekísérte a fülkébe egy pártra pecsételt, majd a család tiltakozása ellenére a szavazólapot érvénytelenítés helyett bedobta az urnába. Ivácsony József bejelentése szerint Marosvásárhelyen, a Lucian Blaga Líceumban a magyar anyanyelvű szavazókat nem fogadták a saját körzetükben, átirányították őket különböző okokkal más körzetekbe.

Kovászna megye

Tulit Attila, a Sepsireform megfigyelője hívta fel a figyelmünket arra, hogy 11 óra 30 perckor az urna nem volt lezárva, pecsét sem volt rajta. Tulit jelezte: míg a többi településen 10-15%-os volt a részvétel, a Kovászna megyei településen ez meghaladta a 25-öt, mielőtt kérésére lezárták az urnát. Bereckben nem maradhatott sok nyoma a szavazásnak, ugyanis tintát nem látott, száraz pecsételőt adtak a választók kezébe. Ráadásul Bereckben és Martonoson ötven méteres körzetben láttak plakátokat. Zágonban szociális segélyt osztottak a választási helyiséggel szomszédos teremben, ahol a pénzösszeg átadása után felszólították az embereket, menjenek és szavazzanak az RMDSZ-re. Szotyoron a következő szöveget tartalmazó szórólapokkal töltötték meg a települést: „Ha Tőkés Lászlóra akar szavazni, akkor pecsételjen a tulipánra!”