A demencia a veszteségek története

A demencia a veszteségek története
Nagyvárad- A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő nagyváradi Caritas Catolica jubileumi ünnepségsorozatának keretében szerda délután Coby Willemsen szakápoló, bejegyzett nővér tartott előadást.


Június 17-24. között az időskori szellemi hanyatlásról és a demenciában szenvedő betegek gondozásáról tart előadást négy helyszínen a hollandiai, 42 éves egészségügyi tapasztalattal rendelkező Coby Willemsen integratív szakápoló, bejegyzett nővér (RN), a fennállásának 25-ik évfordulóját ünneplő váradi Caritas Catolica jubileumi rendezvénysorozatának keretében. Az interaktív prezentációk nemcsak gyakorló egészségügyi asszisztensek részére, hanem minden olyan személynek hasznos információkkal szolgálnak, aki családjában, vagy közvetlen környezetében idős embereket gondoz. Szó esik többek közt a demencia kialakulásának fiziológiai okairól és tüneteiről, illetve jelenlevők ugyanakkor gyakorlati útmutatást kapnak majd ahhoz, hogyan közeledjenek a szellemileg leépült idősekhez, hogyan szólítsák meg őket, hogyan kommunikáljanak velük, és hogy kezeljék helyesen a konfliktushelyzeteket.

Az első expozé helyszíne szerda délután a Szent Erzsébet Idősek Otthona volt, ahol Rajna József megyei Caritas-igazgató köszöntötte az érdeklődőket. Bevezetőjében Coby Willemsen úgy fogalmazott: a demencia tulajdonképpen a veszteségek története, egy szindróma vagy rendellenesség. Több mint feledékenység, hiszen azt is jelenti, hogy az agysejtek nem működnek tovább, elhalnak, ami lehetetlenné teszi, hogy az illető személy önállóan éljen.

Tünetegyüttes

A továbbiakban a meghívott felvázolta a normális agy anatómiáját és működését, beszélt a hüllő agyról, a limbikus rendszerről és az új agykéregről, valamint arról is, hogy az emberi agyat funkció szerint négy szintre oszthatjuk. Többek közt arra hívta fel a figyelmet: az emlékezés nem más, mint mentális képesség a múltbéli tapasztalatok felidézésére és felismerésére, és az idő szempontjából rövid- és hosszú távú memóriáról beszélhetünk. A demencia kifejezés pedig egy tünetegyüttest takar (emlékezetvesztés, nehézségek tervezésben vagy problémamegoldásban, a szokványos feladatok megoldásában otthon, a munkahelyen és a szabadidőben, hely- és időtévesztés, problémák képi és térbeli kapcsolatok megértésében, a szavak megtalálásában, szóban és írásban, az ítélőképesség csökkenése, visszavonulás a munkából és a társadalmi életből, hangulat- és személyiségváltozások), amely az emlékezőképességet, a gondolkodást és a társas képességeket befolyásolja elég súlyosan ahhoz, hogy a mindennapi életet megzavarja. Okai lehetnek az Alzheimer-kór, a Korsakov-kór, a helytelen táplálkozás, agyi trauma, sérülés, Parkinson-kór, fertőzés vagy extrém-stressz, genetika, kevert formák. Coby Willemsen emellett stresszcsökkentő légzési gyakorlatokra és nyújtási gyakorlatokra tanította hallgatóságát, és különféle tanácsokat adott arra vonatkozólag, hogy kell kommunikáljanak a demenciában szenvedőkkel.

Ciucur Losonczi Antonius