A Dacia 5 százalékkal növeli alkalmazottai bérét

A Dacia 5 százalékkal növeli alkalmazottai bérét
A francia Renault tulajdonában lévő Dacia autógyár 5 százalékkal növeli alkalmazottai bérét.

A gyár pénteken közleményben jelezte, hogy sikeresen zárultak az új kollektív munkaszerződés megkötéséről folytatott tárgyalások a vezetés és a szakszervezetek között.
A megállapodás értelmében az összeszereléssel foglalkozó alkalmazottak 5 százalékos fizetésemelést kapnak, emellett valamennyi alkalmazott bruttó 1430 lej prémiumban részesül egyszeri alkalommal a tavalyi eredményekért.
Közölték, hogy tavaly az összeszerelő munkások bére csaknem háromszorosa volt a 2007. évinek, és csaknem kétszerese a romániai átlagbérnek.
Tavaly év végén az összeszerelő munkások bruttó átlagbére 4700 lej volt a Daciánál, ami magában foglalja az alapbért, a munkaviszonyból és túlórákból származó juttatásokat, illetve egyéb pótlékokat. Emellett a dolgozók húsvéti és karácsonyi prémiumot, ebédjegyeket kapnak, de étkeztetést, ajándékutalványt, üdülési csekket, egészségbiztosítást és szállítási támogatást is biztosítanak számukra.
A közlemény leszögezi, hogy a Renault célja megőrizni Romániában az ágazat versenyképességét, hogy folytathassák a dél-romániai Mioveniben a járműgyártást.
A román autógyártók és importőrök egyesülete januárban közölte, hogy a Dacia tavaly 339 ezer gépkocsit gyártott romániai üzemében.
Tavaly az első fél évben a Dacia árbevétele elérte a 10,02 milliárd lejt. A gyár 2013-ban vált Románia legnagyobb vállalatává azzal, hogy 18,4 milliárd lejes árbevételével megelőzte az osztrák OMV olajvállalat tulajdonában levő Petromot is.

Címkék: , ,